Защо е важно да обръщате внимание на ноктите на краката си, когато спортувате?

Почернели нокти, мазоли, гъбични инфекции…“Това е крак на спортист!“ –  често възкликват атлетите, показвайки краката си, сякаш се гордеят с медалите си. Чакайте, кой казва, че спортистистите трябва да имат грозни крака? И кой казва, че краката в подобно състояние помагат за постижения в спорта? Напротив, липсата на грижи към тях може да застраши спортната кариера дори на най-добрите.

Бегачите на дълги разстояния, футболистите, тенисистите и дори аматьорите в спорта са застрашени от възникване на подобни проблеми.Те са пряко свързани и с вида на обувките, анатомията на крака и начина на стъпване, които всеки човек има.

Известно е, че професионалния спорт поставя краката под голямо напрежение и натиск. Проблемите обикновено се дължат на постоянното въздействие, изминатите дълги разстояния, използването на непригодни обувки и собствените ортопедични промени. В комбинация това може да доведе до травма на ноктите, насърчаване на тяхното откъсване и образуване на натъртвания, микози, мехури и инфекции. Ранната диагностика и проследяването им са от съществено значение за здравословната спортна практика.

Основни грижи за краката, които спортистите не трябва да пренебрегват.

Най-честият виновник за травмите на ноктите е точно обувката за тренировка и състезание. Усещате дискомфорт на палеца? Формата на обувката не е подходяща за Вас? Ако изпитвате съмнения пробвайте други обувки до момента, в който намерите такива, които да позволяват на краката Ви да се движи без проблеми, притискане или смачкване.

Правилно подрязване на ноктите

Необходимо е дължината на ноктите да се поддържа в зависимост от анатомията на всеки един от пръстите. При проблем потърсете съвет от дерматолог за правилното коригиране формата им и ежедневната грижа за краката.

Поддържане на краката

При травма не отлагайте посещенията при специалист. В зависимост от проблема прегледите трябва да се извършват на всеки 20-30 дена.

Преди важно състезание

Имате важна тренировка или състезание? В навечерието му не е момента да се погрижите за краката си. За да избегнете риска, направете необходимите процедури седмица по-рано.

Инцидент по време на тренировка

Ако по време на тренировка се появи болка в пръста, в резултат от твърде дълбокото изрязване на нокътя, преценете степента на травмата. При леко нараняване може да приложите антисептичен мехлем. В случай, че нокътят е прекалено къс и изпитвате дискомфорт, сложете силиконов протектор, за да намалите въздействието от триенето с обувката.

Не допускайте почерняване на ноктите

Някои спортисти имат сериозни проблеми с ноктите, които стават черни и дори падат. Краката се движат постоянно във вътрешността на обувките и непрекъснатото триене може да увреди ноктите. Тъй като краката се издуват по време на активна тренировка, пространството, което ще им се предоставя в обувките, намалява. След което, поради триенето с върха на обувката и натиска, се появяват травми в ноктите, които могат да станат лилави и да паднат, отваряйки пътя към други проблеми.

Паднал нокът? Заредете се с търпение

Отнема време един паднал нокът да израстне отново. През това време трябва да бъдете внимателни, тъй като падналия нокът оставя свободно пространство, което се заема от кожата. Мястото периодично трябва да се наблюдава и почиства от специалист, за да се избегнат инфекции. Възможно е да се наложи използването на стент, на мястото на падналия нокът.

Как да се справите с останалите проблеми, които възникват често при активно спортуващите?

Оникомихоза: Потта може да предизвика напукване на кожата между пръстите и това създава чудесна среда за равитието на гъбички. Топлата и влажна среда на маратонките също така благоприятства появата на проблема. При съмнение за гъбична инфекция, не отлагайте лечението. При първи симптоми се консултирайте с дерматолог. При леки до умерени инфекции може да се използва локална терапия под формата например на лечебен лак за нокти. При по-тежки инфекции е необходим и допълнителен прием на орални противогъбични препарати.

Мазоли: Възникват поради постоянното триене на краката с обувките и чорапите. За да ги избегнете, нанесете вазелин в зоните, подложени на най-голямо триене. При вече възникнали мазоли внимайте да не се спукат, така ще причинят повече болка и ще оставят краката податливи на инфекции. Защитете зоната с превръзка.

Как да се предпазите

Добрата хигиена е от съществено значение. Не забравяйте да почистите добре и подсушите пространството между пръстите на краката.

Изболзвайте антибактериални продукти за дезинфекция на обувките след използване.

След употреба оставете маратонките да изсъхнат добре в проветриво помещение и по възможност на слънчева светлина, което предотвратява полиферацията на гъбички и бактерии.