Основни грешки, които допускат атлетите спрямо ноктите на краката си

Кое е за предпочитане … здрави и нормални нокти на краката или удебелени, пожълтели или дори липсващи? Професионалният спорт се отразява зле на краката. Но пренебрегваните малки обезцветени точици, появили се по ноктите могат да доведат до сериозни инфекции дори до загуба на нокът, ако не сте внимателни.

Ето кои са основните 5 грешки, които допускат атлетите, пренебрегвайки защитата на ноктите на краката си:

1.Носенето на обувки, които са неправилен размер.

Без съмнение, едно от най-честите оплаквания е натъртване на ноктите след продължителна тренировка. Натъртването на нокътя е само сигнал за травма. Дали ще удариш крака си еднократно с чук или ще го травмираш 10 000 пъти в стегната обувка, комулативната сила приложена върху него ще бъде една и съща.

Резултатът е посинял нокът. Многократното натъртване на нокътя по този начин води до няколко основни проблема:

  • Силна болезненост. 
  • Загуба на нокът. Нокътят може да се откъсне от нокътната плоча и да падне, при което създава среда за възникване на различни инфекции, включителни гъбични и бактериални;
  • Невъзвратимо удебеляване. Когато нокътят е постоянно травмиран, нокътната плоча се деформира и ноктите започват да растат в неправилна форма. Те се удебеляват, придобиват сивкав или жълтеникав цвят и състоянието може да се обърка с гъбична инфекция. Тя обаче е лечима, докато одебеляването на нокътя поради повторна травма нанася необратими поражения.

Това, което повечето спортисти трудно могат да разберат е, че един и същ проблем може да се случи, когато обувките им са твърде малки или твърде големи.

Притискането на пръстите при стегнати обувки е лесно да се усети още в началото. Ако обувките обаче са твърде големи, стъпалото се плъзга напред и пръстите се удрят във върховете на обувките, като крайният резултат е същия – травма на ноктите.

2. Неправилно изрязване на ноктите.

Дължината на ноктите може да окаже огромно влияние върху на триенето и дразненето при тренировка. Ако ноктите ви са дори малко по-дълги, е много по-лесно да се травмират във вътрешността на обувката, когато се движите.

Като цяло, когато състезателите поддържат ноктите на краката си къси е много по-малко вероятно те да се удрят и трият във вътрешността на обувката и да предизвикат травма, съпроводена със синини, болки или увреждане на ноктите.

От друга страна не се опитвайте да отрежете ноктите си максимално. Това може да ви докара врастнали нокти на краката. Те са не само болезнени, но в някои случаи могат да доведат до инфекции, които изискват антибиотици и дори лека хирургия. Така че подкъсявайте ноктите си внимателно!

 

3. Забравят да изсушат обувките си след тренировка.

При всяка интензивна тренировка краката се потят независимо от атмосферните условия. Резултатът са влажни обувки. Влажността създава перфектна среда за развитието на гъбички. Микроорганизмите, които се размножават в обувките могат да предизвикат заразяване с гъбична инфекция на нокътя или до т.нар. крак на атлета.

 

За да се заразите с гъбички на нокътя, трябва да имате наличните гъбични спори. И те трябва да има някакъв начин да влязат под ноктите. Травмата е начинът, по който спорите и гъбичките навлизат.

Гъбичките на нокътя се лекуват неочаквано трудно. Но е много лесно да ги предотвратите. Най-добрият начин е добрата хигиена на обувките.

4. Не започват с лечението на гъбичните инфекции веднага след появяването им.

Гъбичките по нокътя са изключително често срещани. Те също так са прогресивни. На практика никога не изчезват сами. Въпреки, че обикновено състоянието не се влошава много бързо, това ще доведе до неприятни последици с течение на времето. Колкото по-дълго имате инфекция с гъбички на нокътя, толкова по-удебелен ще става той. Това, разбира се, прави още по-вероятно ноктите да продължат да оказват триене върху вътрешната страна на обувката при тренировка и до хронична болка в тях.

 

И да, ноктите са грозни! Те са дебели, жълти и груби! Не позволявайте проблема да се разрастне до такава степен, че дори да не искате да ходите боси или да носите джапанки. Гъбичките могат да бъдат наистина неприятни, но със сигурност са лечими.

 

Много по-лесно и много по-бързо е да се третира гъбичката на нокътя от самото и появяване. Не чакайте да се заразят всички нокти. При леки до умерени гъбични инфекции е препоръчително да се прилага лечебен лак за нокти един път дневно в продължение на няколко месеца до израстването на нов нокът.

Само защото обичате да спортувате активно, не е нужно да живеете с обезцветени и  удебелени нокти на краката.