7 важни въпроса и отговора за гъбичките по ноктите на краката

Често гъбичките по ноктите на краката или ръцете се възприемат като естетически проблем. Истината обаче е доста по-неприятна. Тези микроорганизми се размножават и растат, разрушавайки нокътната плочка, като променят не само структурата й, но и компрометират нейната защитна функция на крайните фаланги на пръстите на ръцете и краката. Научете повече за тези малки неприятели, за да реагирате навреме, ако ви навестят.  

Кои са виновниците за онихомикозата – другото име на гъбички по ноктите на краката?

Основни виновници за онихомикозата  са три вида гъбички: дерматофити, дрожди или плесени, които могат да проникнат в повърхностните слоеве на кожата и ноктите и да започнат своето размножаване.

Дерматофитните гъбички растат лесно върху човешката кожа и най-вече върху ноктите и космите. От познатите досега 20 вида дерматофитни гъбички три са в състояние да разрушат кератина, основният вид протеин в ноктите и епидермиса. Най-разпространени дерматофитни гъбички са Trichophyton rubrum, които причиняват приблизително 85% от инфекциите – гъбички по ноктите на краката, около 12% са причинени от Epidermophyton floccosum.

Как да разпознаем гъбичките по ноктите на краката?

Основните симптоми са нарушена структура на нокътя (удебелен или чупещ се), поява на тъмни петна и гной, ако възпалението е в долната част на нокътя, болка. По-рядко, но все пак е възможна поява и на бели петна върху самия нокът, който става грапав или разслояващ се.

Когато гъбичната инфекция засегне долната част на нокътя, говорим за субунгвална онихомикоза, която се появава най-често при наличие на автоимунни заболявания, диабет и периферни съдови заболявания.

Онихомикоза, съпътствана с жълто оцветяване и врастване на нокътя в кожата, е известна под името кандидозна онихомикоза.

Защо някои хора „хващат“ често гъбички по ноктите на краката, а други дори и не знаят за този проблем?

Факторите, водещи до гъбички по ноктите на краката са различни. От една страна не е изключена генетична предразположеност към този тип инфекция, от друга страна някои заболявания също се превръщат в предпоставка за появата на онихомикоза. Сред тях са диабет, псориазис, спин и други автоимунни заболявания. Имунната система може да бъде компрометирана и от различни видове лекарства, химиотерапия, кортикостероиди. В подобни случаи се създават благоприятни условия за развитие на различни видове гъбични инфекции в организма, в частност гъбички по ноктите на краката или ръцете.

Не трябва да се изключва и вероятността от създаване на благоприятни условия за развитие на гъбичките по ноктите на краката: влажна и топла среда, например при запотяване на краката.  Затова винаги, когато е възможно и удобно за вас е добре да сваляте чорапите и затворените обувки, особено, ако сте предразположени към заразяване с гъбички по ноктите на краката.

Не на последно място нужно е стриктно спазване на добра хигиена на краката. Краката и ноктите на краката след миене трябва добре да се подсушат, преди да се сложат чорапи и затворени обувки.

Възрастта също е съществен фактор за появата на инфекции с гъбички по ноктите на краката. С напредване на възрастта ноктите растат много по-бавно, а това означава, че гъбичките имат достатъчно време да колонизират заразения нокът, без да бъдат обезпокоявани.

Гъбичките по ноктите не стоят на повърхността

Гъбичките на ноктите на краката проникват в дълбочина на нокътната плочка, тъй като точно там се намира веществото кератин, с което се хранят. За да бъдат унищожени е необходимо активната съставката на лечебния лак да проникне също в дълбочина, а не просто да остане в горния слой на нокътя.

От друга страна трябва да се знае, че гъбичките на ноктите на краката са изключително упорит противник. За да бъдат отстранени докрай при локално лечение са необходими поне една година. Непостоянното нанасяне на лечебния лак, както и прекъсването на оздравителния процес обезсмисля всичко направено преди това.

Нужно е да се има предвид, че ако заразата е в напреднал стадий, заедно с локалната терапия по преценка на лекуващия лекар, може да се наложи лечение с медикаменти за орален прием.

Мога ли да се заразя с гъбички по ноктите на краката, посещавайки обществен басейн или сауна?

Дерматофитните гъбички, плесени и дрожди се намират навсякъде около нас, не само в басейните. Това обаче не означава че заразата от онихомикоза ни дебне отвсякъде. Нокътната плочка на пръстите на краката и ръцете е съставена от множество минерали и кератин, тези вещества им предават изключителна здравина. Здравината се дължи също и на тяхната структура, а именно множество слоеве, плътно прилепнали един върху друг. Ако тази тяхна структура обаче бъде нарушена по една или друга причина, например, удар, непрекъснато притискане от тесни обувки, между слоевете се образува пространство, в което „удобно“ могат да се нанесат хранещите се с кератин гъбички.

Заедно с нарушената структура на нокътя, причина за заразата с гъбички по ноктите на краката може да се окаже и отслабената имунна система.

В случай, че нямате травми по ноктите и сте в добро здраве, придържате се към основните правила за хигиена на краката, няма причина да се заразите от гъбички по ноктите на краката дори и в басейна.

Как да се предпазим от гъбички по ноктите на краката?

На първо място спазвайки добра хигиена на краката. Това включва: миене на краката след запотяване и добро подсушаване, проветряване на краката, избор на удобни обувки, които в никакъв случай не притискат пръстите на краката, никога да не се ползват чужди чорапи или обувки. Чорапите и обувките трябва да са от естествени материи, които не запотяват краката. Всеки трябва да има своя собствена нокторезачка или ножици за подрязване на ноктите на краката.

Мога ли да ползвам обикновен лак за нокти, ако ми е поставена диагнозата: гъбички на ноктите на краката?

Обикновеният лак за нокти особено цветен скрива неприятните тъмни петна върху ноктите и нарушената им структура, причинена от гъбичките по ноктите на краката, НО така не само, че няма да решите проблема, а ще го задълбочите. Декоративният лак не позволява да нокътя да диша и създава още по-благоприятна среда за размножаване на гъбичките.