6 страхотни съвета как да спрете с ужасния навик на гризане на ноктите

 

Някога чували ли сте за оникофагията? Това е научното наименование на навика на гризане на ноктите, който за съжаление има 20-30% от населението на света. Можем ли да се преборим с него без да поставяме горчиви или люти вкусове върху ноктите си, както правеха нашите родители, когато бяхме деца?

Установете причината

Не можем лесно да се откажем от дългогодишните си навици от днес за утре. За да успеете е необходимо да определите причината, която ви подтиква да си гризете ноктите и кожичките. Най-често срещаните причини са на психична основа – обсебващи мисли за проблеми, чувство на гняв или други емоционални разстройства. В много малка част от случаите човек просто гризе ноктите си, за да се разсее.

Може да пробвате прости неща като носенето на ръкавици или дъвченето на дъвка, но докато не установите корена на проблема, никога няма да можете да се откажете от навика си.

Потърсете помощ от приятели

Изследванията показват, че помощта на приятелите може да увеличи шансовете за успех на лична цел, която човек си е поставил, като например загуба на тегло или отказ от тютюнопушене. Помолете приятел или член на семейството да Ви казва  всеки път, когато неволно или по навик започнете да си гризете ноктите.

Помислете си за бактериите

Знаейки какво се крие под ноктите и по пръстите Ви, със сигурност ще помислите два пъти преди да поставите ръката си в устата. Хората, които си гризат ноктите, не винаги измиват  добре ръцете си, преди да ги сложат в устата, излагайки се на редица патогени, които могат да доведат до различни заболявания, като например грип и бактериални инфекции. Обичайно е пациенти с брадавици на ръцете да имат същия тип брадавици по устните или в устата си, а понякога, за съжаление, още по-дълбоко, достигайки ларинкса.

Лошите хигиенни навици  предразполагат и развитието на гъбички. Гъбична инфекция на нокътя – онихомикоза, може да проникне и да се разпространи при разкъсване и нараняване в зоната под нокътната основа или в страничната зона на нокътя, както и заради нараняване на живеца. Този вид инфекция се характеризира с разчупване или отделяне на нокътната плочка, разслояването и удебеляването й.

Много хора гризат ноктите си в отговор на конкретен задействащ ефект. Без значение каква е причината, мозъкът се възнаграждава по този начин, особено ако навика се дължи на емоционални проблеми. За да се спре с това, механизма на възнаграждение, който се случва в мозъка, трябва да бъде заменен от чувство на отвращение, което съответства повече на такъв навик. Когато мозъкът Ви разбере това, ще Ви бъде много по-лесно да спрете да гризете ноктите си.

Бъдете наясно с процеса

Хората, които си гризат ноктите, обикновено го правят, без да мислят, така че е важно да започнете да работите упорито, за да спрете с навика. Веднага щом поднесете пръста си в устата, започнете да мислите за бактериите, които поглъщате, увреждането на ноктите и дори как другите Ви наблюдават, когато го правите. Бавно този навик ще губи инерция, докато вече не искате да го направите.

Мислете за зъбите си

Зъболекарят дори без да погледне ръцете на пациента си, знае, че той си гризе ноктите, тъй като това е очевидно от анализа на предните зъби. Изследванията показват, че силата, упражнявана от зъбите при гризането  на ноктите, оказва силен натиск върху корена на зъба, което води до много проблеми с венците и дори инфекции и загниване на зъбите.

Грижете се добре за ноктите си

Препоръчваме редовно да се грижите за ноктите си. Хората, които плащат за услугата маникюр, са по-малко склонни да ги гризат и загрозяват. Помислете за инвестираното време и пари, за да направите ръцете си красиви. Имайте предвид, че този съвет не е само за жени – мъжете също могат да ходят редовно на маникюр, което е силно препоръчително, ако искат да се отърват от този лош навик.

Носете ножичка за нокти винаги със себе си, в дамската чанта или в джабката на колата. Изрежете малката кожичка или нокът когато почувствате, че нещо ви дразни. Ако се срамувате да го направите, помислете какво впечатление оставяте в околните гризейки ноктите си.