4 истини и 4 мита за гъбичките по ноктите

Двата най-студени зимни месеца са вече зад гърба ни и поглеждайки приятните слънчеви лъчи сутрин ни се иска да не бяхме прекалявали с разточителните вечери пред телевизора, сърмите на мама, вкусните банички и топлите кроасани с шоколад.

Ето защо грабваме неизползваните от месеци маратонки и джапанки и се устремяваме към фитнес залата или плувния басейн.

В топлата и влажна съблекалня бързо разбираме,че идеята за влизане във форма ни е осенила само нас. Многото хора, събрани на едно място, топлата и влажна среда са идеалното местообитание на хилядите видове гъбички и бактерии, които се размножават бързо при тези условия и могат да ви заразят с микоза – популярното наименование на различните инфекции по кожата и ноктите, причинени от гъбички.

Съществуват повече от 230 000 видове гъбички като само 100 от тях могат да бъдат заразни и да причинят инфекции, които в зависимост от засегнатия регион биват повърхностни или дълбоки. С добра хигиена и няколко задължителни правила, които трябва да следваме можем да избегнем лесно заразяването.

Нека обърнем внимание и на някои истини и митове за гъбичките по ноктите:

 1. Сокът от лимон може да ни отърве от гъбичките по ноктите

МИТ: Сокът от лимон не въздейства върху микозата, нещо повече. Той съдържа киселини, които изложени на висока температура могат да ви причинят петна по кожата или в по-тежки случаи дори изгаряне. Съществуват много по-надеждни и достъпни медикаменти за локално приложение с  противогъбична активна съставка, които са по-ефективни и не вредят на здравето. Тя предотвратява растежа на гъбичките и ги унищожава.

 1. Микозата може да бъде повече от един вид

ИСТИНА: Видовете микоза са пропорционани на видовете гъбички. Основните два вида са:

 • Т.нар. tinea pedis, известна като „крак на спортиста“, която обхваща кожата между пръстите, обикновено на краката. Тя може да бъде придружена от бактериална инфекция и в някои случаи лечението може да отнеме няколко месеца.
 • Pityriasis versicolor (разноцветен лишей) е повърхностна гъбична инфекция. Основно с нея се заразяват млади хора, особено активно спортуващи с повишена потна и мастна секреция.
 1. Маслото от чаено дърво убива гъбичките

МИТ: Маслото от чаено дърво се прилага при лечението на инфекции поради антисептичните му свойства и способността му да прониква в епидермиса. Добър вариант е при третиране на рани или изгаряния. Важно е обаче да се знае, че може да има и сериозни странични ефекти като кожни раздразнения, алергични реакции, усещане за парене и зачервяване в областта на прилагане.

 1. Пилата за нокти може да пренесе заразяването

ИСТИНА: Микозата се предава по различни начини. Препоръчва се да не се споделят с други хора лични вещи като сандали, обувки, бельо, тоалетни принадлежности.

Начините на заразяване са чрез:

 • Контакти с домашни любимци;
 • Обществени душове;
 • Сауни, басейни;
 • Споделяне на кърпи/хавлии с други хора;
 • Споделяне на обувки, ботуши, ръкавици, дрехи;
 • Използване на нестерилни ножици и инструменти за маникюр;
 • Носенето на влажни дрехи за продължително време.
 1. Микозата на ноктите е същата като тази на кожата

МИТ: Съществуват различни видове гъбички и следователно различни видове микоза. Микозата на кожата може да бъде или да не бъде еднаква с тази на ноктите в зависимост от гъбичката, която е причина за инфекцията. Разликата е голяма и при лечението – микозата на ноктите е много по-трудоемка и отнема повече време. Това е така, защото лечението на ноктите завършва чак след израстването на нов нокът, което отнема средно една година.

 1. Заразяването може да се разпространи от един нокът на друг или от ноктите да премине към кожата

ИСТИНА: Тъй като заразяването настъпва при директен контакт, напълно е възможно заразен нокът да предаде проблема към друг и също така към кожата. Това се случва по-често при гъбичките на ноктите на краката и по-рядко при тези на ръцете.

 1. Използването на лак за нокти не възпрепятства лечението

МИТ: Лакът за нокти възпрепятства проникването на лекарството и намалява неговата ефикастност. По този начин се удължава много периода на лечение. Препоръчва се използването на антимикотични лакове за нокти с широк спектър на действие за локално приложение върху ноктите на ръцете и на краката.

 1. Оралните антигъбични препарати могат да окажат негативно влияние на черния дроб

ИСТИНА: Тези медикаменти се метаболизират единствено в черния дроб, което може да го свръхнатовари или увреди. Ето защо при хора с проблеми, свързани с функционирането на този орган не се предписват орални противогъбични средства за лечение.

Лечение

Има достъпни, ефективни и безопасни методи за лечение на гъбички по ноките. Но въпреки това, лечението изисква упоритост и търпение, тъй като е продължителен процес. Понякога пациентът спира лечението, защото засегнатата област изглежда възстановена, но всъщност окончателното излекуване все още не е постигнато. Лечението може да бъде системно (с лекарства през устата) или локално (с лечебен лак за нокти) и в зависимост от тежестта на случая може да е необходима комбинация от двата метода.