12 начина за предотвратяване на повтаряща се инфекция на ноктите

Гъбичната инфекция на ноктите е заразна, така че веднъж преборили се с нея, не сте застраховани от появата на нова. Предприемането на някои предпазни мерки ще Ви помогне да намалите риска от нова инфекция и дългия път на лечението ѝ. Ето какво препоръчват специалистите, за да си спестите месеците усилия и постоянство, необходими за лечение:

 • Винаги носете джапанки когато ходите в топли, влажни помещения като фитнес зали, съблекални, обществени душове, сауни и басейни. Това ще Ви предпази от инфекции като гъбички по ноктите или т.нар. крак на атлета.
 • Ако току що сте приключили с пълния курс на лечение на гъбички по ноктите на краката, изхвърлете всички обувки, ботуши, маратонки или кънки, които сте обували преди да започнете лечението. Гъбичките могат да живеят и да се размножават в обувките, създавайки предпоставки по този начин да се заразите отново. Ако обувките Ви са твърде скъпи или нови, можете да ги дезинфекцирате с помощта на озонов шкаф или ултравиолетов дезинфектант за обувки. Тези продукти могат да се закупят онлайн или в специализирани магазини.
 • Слагайте чисти чорапи всеки ден и ги сменяйте при всяко изпотяване на краката. Това предотвратва развитието на гъбичките.
 • Носете обувки, които са Ви удобни (не твъде стегнати), изработени от кожа или друг естествен материал. Тесните обувки са основната причина за врастнали нокти и микротравми, които провокират развитието на гъбичките. Поддържайте краката си сухи и не допускайте прегряване. Тези мерки ще предотвратят развитието на гъбички в обувките Ви.
 • Редовната смяна на обувките. Гъбичките се развиват бързо на влажни места като мокри обувки. Изчакайте поне 24 часа обувките ви да изсъхнат добре преди да ги обуете отново.
 • Поддържайте ноктите на ръцете и краката си добре изрязани. Ноктите на краката се изрязват по хоризонтална линия, като за заглаждане на краищата се използва пила. Срязването на страничните ръбчета по овална линия може да доведе до срастване на нокътя. По този начин ще предотвратите появата на гъбички и други микроби под тях.
 • Почиствайте добре нокторезачката или ножичките за нокти преди употреба. Може да ги дезинфектирате с вода и сапун и след това ги забършете със спирт или друг алкохол. Ако отидете на маникюр или педикюр в козметичен салон, убедете се че всички изпозвани уреди са добре дезинфекцирани. Принадлежностите за маникюр могат да пренесат инфекция от един клиент на друг.
 • Никога не споделяйте ножички за нокти, обувки, кърпи или други лични вещи. Лесно можете да се заразите с гъбична инфекция, споделяйки предмети за лична употреба. По тези се пренасят инфекции като трихофития (гъбична инфекция по кожата), както и крак на атлета.
 • Поддържайте краката си чисти и сухи. Внимателно ги измивайте всеки ден със сапун и вода, като се грижите и за зоната между пръстите. Изсушете краката си добре след измиването им. Избягвайте да стоите прекалено дълго с потни крака. Влажната и топла среда осигурява перфектната среда за развитие на гъбичните инфекции.
 • Хидратирайте сухата кожа. Гъбичките могат да преминат през малките пукнатини в кожата. За да се облекчи сухата кожа, нанесете ожлажняващ лосион 5 минути след къпане или измиване на ръцете.
 • Ако вече имате крак на атлета, заемете се с лечението му незабавно. Тази гъбична инфекция може да зарази и ноктите Ви.
 • Следете за промяна в цвета на нокътя, бяло петно, кафява или жълта ивица, болезненост или подуване около ноктите, суха, сърбяща кожа. Ако забележите обезпокоителни симптоми, потърсете консултация с дерматолог. Ранното диагностициране и лечение на тези инфекции осигурява най-добър резултат.