10 предпазни мерки през лятото, за да предотвратите инфекции на краката

В голяма част от времето краката ни са затворени плътно в обувки, където особено през лятото са изложени на топлина и влажност, условия благоприятстващи развитието на гъбички, отговорни за инфекциите.

Както всяка друга част на тялото, за стъпалата трябва да се полагат грижи целогодишно, но през лятото и по време на престой на плажа или басейна има няколко фактора, съдействащи за появата на микози и е изключително важно грижата да не се забравя.

Микозите са силно заразни инфекции причинени от гъбички, които се развиват и размножават в гореща, влажна и тъмна среда. За да получат енергия, тези микроорганизми се „хранят“ с кератин / вещество, присъстващо на повърхността на кожата, ноктите и косата/. При нормални обстоятелства гъбичките не причиняват заболяване, но ако са изпълнени условията, улесняващи тяхното разрастване, инфекцията може да се установи.

Гъбичните инфекции са сред основните патологии, присъщи на стъпалата и честотата им се увеличава значително през лятото. Високите температури, концентрацията на изпотяване в обувките и излагането на краката, особено на плажа и в обществените басейни, са сред основните рискови фактори. На ниво стъпало могат да се разграничат дерматомикози и онихомикози (микози на ноктите).

„Крак на спортиста“ е една от най-често срещаните микози на стъпалото и тъй като заразяването се случва по-често при посещение на обществени басейни и спа центрове, може да се счита за „лятна болест“. Този проблем се появява в пространствата между пръстите и симптомите му включват зачервяване, сърбеж, възпаление, неприятна миризма, мехури и лющене на кожата.

Онихомикозата, която е отговорна за повече от половината заболявания засягащи ноктите, може да причини промени в цвета, деформация, удебеляване на нокътя и дори болка. В определени ситуации нокътят е в състояние да се отдели от нокътното легло. Болката може да се засили от натиска, упражняван от обувките.

Лечението зависи от вида на гъбичките, степента на зарязаване, както и от здравословното състояние на лицето, като често изисква прилагане на медикаменти за локално приложение и таблетки за орално поглъщане. По отношение на онихомикозата, целта на терапията е израстването на здрав нокът, което отнема около 12 месеца за ноктите на краката. Ежедневното наблюдение на стъпалата позволява откриването на признаци на инфекция и улеснява ранното поставяне на диагноза. При наличието на един или повече симптоми на гъбична инфекция на стъпалото е необходимо да се обърнете към Вашия лекар, за да предотвратите заразяването на цялото семейство, тъй като микозите могат да служат като „входни точки“ на патогенни агенти, причинявайки сериозни инфекции.

Какви предпазни мерки трябва да се предприемат, за да се предотврати заразяване и развитие на микоза на стъпалото?

Потенето на краката е биологичен и основен отговор на контролирането на телесната температура и поддържането на гъвкавостта на кожата, но за разлика от други части на тялото, чрез които потта лесно може да се изпари, използването на обувки и чорапи може да доведе до задържането и. Тъй като излишното изпотяване е естествено по-често при горещо време, важно е да се предотврати концентрацията на влага в обувките, насърчаваща развитието на микози.

За да избегнете заразяването с гъбички при контакт със замърсени повърхности е изключително важно винаги да носите чехли на обществени места. Използвайки ги се намалява в голяма степен риска от развитие на този тип инфекции. Пациентите с диабет и отслабена имунна система трябва да бъдат изключително внимателни.

За да се предотвратят инфекции, причинени от гъбички, има някои препоръки, които трябва да се следват, за да се избегне директен контакт с тях, и от друга страна, да се създадат условия, благоприятни за тяхното разпространение, а именно през най-горещия сезон на годината:

  1. Винаги носете чехли в зони за къпане, като плувни басейни и обществени спа центрове;
  2. Изберете удобни обувки, които позволяват вентилация на стъпалото;
  3. Поставете носените през деня обувки да се проветрят на слънце и изчакайте поне 24 часа, преди отново да ги обуете;
  4. Предпочитайте кожени обувки и чорапи от естествени материали;
  5. Поддържайте внимателна хигиена на краката, измивайки ги си със сапун с неутрално pH;
  6. Изсушете добре краката си след измиване, особено пространството между между пръстите;
  7. Правете ежедневна хидратация на краката;
  8. Сменяйте чорапите ежедневно;
  9. В случай на прекомерно изпотяване, използвайте специфичен антиперспирант за стъпалата;
  10. Не споделяйте лични вещи, като кърпи, чорапи или обувки.