10 предпазни мерки за предотвратяване на появата на микоза през лятото

Настъпването на лятото благоприятства появата на микоза – гъбична инфекция засягаща кожата, ноктите и косата.

По-високите температури и влажност благоприятстват разпространението на гъбички и поради тази причина е необходимо да се полагат специални грижи по това време на годината. На практика микозите причиняват повече дискомфорт отколкото сериозни последици за здравето. Това обаче не означава, че можете да бъдете небрежни или да избегнете необходимостта от лекарска консултация.

Какво представляват микозите?

Микозите включват всички инфекции с гъбички, които засягат кожата, ноктите и скалпа. Те са сред най-често срещаните инфекции през лятото, тъй като този сезон на годината предлага топлина и влажност, две условия, които благоприятстват размножаването на тези микроорганизми.

Кандида

Candida e гъбичка, която нормално живее върху кожата, в устната кухина, червата и влагалището без да причинява проблеми. При наличие на някои предразполагащи фактори като отслабен имунитет или дисбаланс на нормалната флора на организма, се получава свръхрастеж, който води до инфекция.

Tinea cruris

Tinea cruris е гъбична инфекция, която засяга кожата на слабините, вътрешната част на бедрата и седалището. Характеризира с червеникав сърбящ обрив, често с дисковидна форма в тези лесно овлажняващи се области. Състоянието възниква най-често, когато носим тесни дрехи или такива, които задържат влага. Инфекцията е със симптоми на дразнене на кожата, зачервяване и сърбеж.

Tinea pedis или „ крак на атлета “

Това е най-често срещаната форма на микоза сред всички, които засягат кожата. Между пръстите на краката се появява напукване и лющене на кожата, причинявайки симптоми като лоша миризма, зачервяване, мехурчета и сърбеж.

Tinea capitis

Микозата на скалпа е гъбична инфекция,наричана още Tinea capitis. Засяга скалпа и косата, предизвиквайки появата на малки петна от сърбяща кожа и загуба на коса. Често се среща при децата. Лечението включва локална и перорална антимикотична терапия за период от 4-6 седмици.

Онихомикоза

Микозата, която се развива върху ноктите, се нарича онихомикоза. В този случай гъбичките причиняват промени в цвета на нокътя, водят до неговото отделяне от нокътното легло, в допълнение към деформации. Лечението обикновено е по-дълго и може да продължи до една година. При лека до умерена онихомикоза обикновено е достатъчно прилагането на лечебен лак за нокти веднъж дневно до израстването на нов, здрав нокът.

10 предпазни мерки за предотвратяване появата на микози през лятото

Грижата за предотвратяване на микоза трябва да се спазва през цялата година, но в периоди на по-високи температури вниманието трябва да се удвои. Ето няколко съвета за предотвратяване на лесното размножаване на гъбичките:

  • Носете чехли и джапанки на места, които са постоянно влажни, като сауни, съблекални, зоните около басейните и споделените душове;
  • Поставете кърпа или постелка върху пясъка, преди да седнете;
  • Покрийте повърхности като шезлонги и пейки за сауна с кърпа преди да седнете;
  • Вземете душ с чиста вода веднага щом напуснете морето или басейна, за да премахнете част от примесите, които се отлагат на повърхността на кожата;
  • Сменете мокрите дрехи със сухи, чисти дрехи възможно най-скоро след излизане от водата;
  • Изсушете тялото много добре след къпане, особено в областите на кожни гънки, като подмишниците, слабините и между пръстите на краката;
  • Не мийте косата си твърде близо до часа за сън, тъй като съприкосновението на мократа коса с възглавница и чаршафи може да благоприятства растежа на гъбички по скалпа;
  • Дайте предимство на добре вентилираните и удобни обувки и избягвайте да прекарвате много време със затворени модели, особено в горещите дни;
  • Избягвайте да носите едни и същи обувки два поредни дни. Почиствайте обувките след всяка употреба и ги съхранявайте на проветриво място;
  • Не давайте назаем лични вещи, като кърпи, чорапи, пантофи и шапки, тъй като по този начин се предават гъбички от един човек на друг.