Цветни лакове за нокти. Каква цена „плащаме“ за красотата?

Лакове за нокти с брокат, с картинки, с камъчета, на точки, на чертички… лак за всяко наше настроение! Той е красив, носи усмивки и самочувствие на жените, но въпросът, чийто отговор търсим, е дали е опасен?

Вреден ли е лакът за нокти и уврежда ли нокътната плочка? Отговорът е не… и да! Не – ако са изпълнени определени условия и да – ако те липсват. Условията са свързани преди всичко с присъствието на вредни субстанции в лаковете, които доказано вредят на здравето ни. Ето какво показват последните статистики по темата.

Формалдехид. Познат е и с името формалин, но под формата на воден разтвор, който повечето хора свързват с часовете по биология. Той се използва в лаковете за нокти, за да ги втърдява, да ги прави по-устойчиви, по-дълготрайни, предотвратява тяхното изсъхване при отваряне така спомага за увеличаване на срока на годност. Преди години е бил често използван в козметиката, но Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация  доказа неговата токсичност и канцерогенност и към днешна дата той се добавя в някои продукти, но в минимални количества. По-леките страничните ефекти, до които може да доведе са дерматит, главоболие и др.

Разбира се, специалистите съветват да не се създава излишна паника, защото тези рискове за здравето са възможни само при много дълга употреба на продукти, които съдържат формалдехид (лакове за нокти, лепила за нокти и мигли, гелове за коса и др.). В някои страни неговата употреба е напълно забранена, докато в Европейския съюз е позволено да се използва в лакове за нокти, стига концентрацията да не надвишава 5%.

Tолуен. Това е друга токсична съставка на много лакове за нокти, която може да раздразни кожата, ако е в контакт с нея, както и дихателните пътища при вдишване. Може да засегне нервната система и да доведе до отпадналост и гадене. Използва се с цел да поддържа течното състояние на лаковете и тяхното по-лесно разнасяне. Помага и за по-лесното изсъхване, което го прави предпочитана съставка най-вече в тези лакове, които обещават бързо изсъхване веднага след нанасяне. Както при формалдехида, и тук става въпрос за риск само при дълготрайна употреба на продукти, които съдържат толуен (толуол).

Дибутил фталат (DBP). Допреди няколко години тази съставка беше широко използвана при лаковете с дълготрайно действие. От 2006 година насам започна да намалява нейната употреба при производството на различни продукти заради доказаните рискове за здравето (увеличаване на раковите клетки; блокиране на андрогените и недоразвити полови органи при момчета, ако майката е била подложена на действието на DBP по време на бремеността). Добавя се към лаковете за нокти с цел да не се напукват и да се подобри качеството им.
Ако можем да обобщим, то за вредни можем да определим лаковете за нокти, които съдържат някоя от горепосочените субстанции. Това лесно може да бъде проверено, тъй като съставките на всеки един продукт трябва да са обозначени на опаковката му. Тяхното действие не може да се активира при еднократна или временна употреба, а само при дълготрайно и постоянно ползване.  Затова златните правила са – информираност и умереност!