Хигиената в салоните за маникюр и педикюр

Времето, в което можете да се оставите на грижите на друг и да отидете да си направите маникюр или педикюр в салон е едно от най-приятните и релаксиращи преживявания! Повечето хора чакат този миг с такова нетърпение, че когато отидат на място рядко се замислят за хигиената в салона. В същото време хигиената в салона е изключително важна, а лъскавият вид не е гаранция за спазването на професионални стандарти. Лошата хигиена за съжаление крие риск от заразяване с гъбички, вируси или неприятни бактериални инфекции.
В лошо измитата ваничка за педикюр може да пребивава бактерията Mycobacterium fortuitum, която предизвиква циреи и язви, за чието лечение са нужни много усилия. А най-неприятната новина е, че дори след излекуването им остават белези по кожата. Гъбичните инфекции пък от своя страна могат да бъдат предадени както чрез ваничките, така и чрез инструментите. Проблемът става още по-сериозен, когато инфекцията по кожата премине и върху нокътя.
В салоните зараждането на инфекции е възможно, не само заради големия брой хора, които минават от там, но и заради двойната употреба на инструменти, които принципно трябва да бъдат за еднократно ползване. Освен грипни вируси, има опасност и от по-неприятени видове като например HPV, който предизвиква появата на брадавици. Бактериалните инфекции се получават в следствие на одраскване или убождане с нестерилен инструмент. В тези случаи може да се заразите с опасната бактерия MRSA, която е резистентна на антибиотично лечение и може да ви причини сериозни главоболия и проблеми.
Горепосочената информация не трябва да ви отказва да посещавате салон за маникюр и педикюр! Не жертвайте красотата и удовлетворението от добре поддържани крака и ръце. Просто бъдете по-внимателни, изисквайте потвърждение, че здравето ви е в безопасност и следете за добрата хигиена в салона, който сте избрали.
Ето няколко съвета за какво трябва да следите.
1. Огледайте се

Това важи както за самото помещение, така и за работното място на маникюристките и педикюристките. Салонът трябва да бъде безупречно чист, което включва чисти повърхности за работа, чисти огледала, чисти мивки, чист под и санитарни помещения.

2. Обърнете внимание на детайлите

Загледайте се дали маникюристките носят престилки и как изглеждат самите те? Ако по тях има петна или изглеждат износени и зацапани, това изпраща ясен сигнал, че персоналът не е особено старателен в поддържането на хигиена на работното място. Опитайте се да огледате и инструментите за работа – пили, ножички, клещи. Изглеждат ли те нови и чисти? Дезинфекцират ли се след употреба? Също така обърнете внимание на самата работа на маникюристите – дали те са концентрирани и дали се стараят при оформянето и почистването на ноктите. Ако те са разсеяни в разговори с колеги или по телефона, шансът да пропуснат да дезинфекцират инструментите си или да ви порежат е много по-голям.

3. Огледайте се за хигиенни нареждания

Ако има конкретни хигиенни нареждания в салона, те ще бъдат сложени на видимо място.

4. Предпочетете еднократното пред дезинфекцираното

Когато си правите педикюр е по-добре да изберете салон, в който се използват предпазни найлонови пликове за вана за еднократна употреба. Те се слагат преди ваната да се напълни с вода.

5. Уверете се в еднократната употреба

В случай, че се ползват метални пили за нокти, обърнете внимание дали те се дезинфекцират след употреба. А ако инструментите са еднократни – те трябва да се хвърлят след работа при всеки клиент.

6. Уверете се в добрата стерилизация

Попитайте дали се ползва автоклав за стерилизация на инструментите. Дезинфекция и стерилизация са две различни неща. Металните инструменти е редно да се стерилизират в специални уреди. Имате право да попитате дали салонът разполага с такъв уред.

Разбира се, проследяването на тези изисквания за хигиена може да бъде наистина трудно. Ако искате да сведете риска до минимум, донесете собствени инструменти за работа – пила, пила за полиране, избутвач за кожички и клещи за кожички. Също така е препоръчително да не епилирате или бръснете краката си поне 24 часа преди педикюр, за да предпазите кожата си от раздразнения или инфектиране.

Може всичките тези мерки да ви звучат прекалено претенциозни, но винаги е по-добре да сте сигурни, отколкото да рискувате. Периодът за излекуване на често срещаната инфекция онихомикоза (гъбички по ноктите) може да бъде над 6 месеца, които със сигурност искате да си спестите.

Онихомикозата е трудна и упорита гъбична инфекция, която засяга самия нокът. Лечебният лак Polinail® е със специалната технология ONY-TEC ®, посредством която активната съставка Циклопирокс прониква в нокътя. Polinail® е лесен за употреба, без миризма, прозрачен и дискретен, което го прави подходящ и за мъже. Прилага се веднъж дневно, вечер преди лягане в продължение на поне 6 месеца при гъбички по ноктите на ръцете и между 9-12 месеца при гъбички по ноктите на краката. Не прекъсвайте лечението и бъдете постоянни. Повече за продукта прочетете тук: https://polinail.bg/?page_id=29.