Стелките – какво трябва да знаете за тях?

Болят ли ви краката след края на работния ден? Най-вероятно да, затова сигурно имате и поне едни стелки, които да ви спасят от усещането за тежест и скованост в краката. Но сигурни ли сте, че са правилните за вас?

Правилният избор на стелки изглежда труден

Изборът е голям – дебели, тънки, изпълнени със специален гел стелки, загряващи, за затворени или отворени обувки – решението е индивидуално. Но как може да познаем дали сме направили правилен избор?  

Размерът е важен

Точни ли са ви стелките? Изборът им е подобен на този на обувки. Наложете стелката на стъпалото и усетете повърхността. Важно е тя да придава усещане за стабилност, стъпалото не трябва да се пързаля.

Правилните стелки напълно прилягат върху основната на обувката. Ако ви убиват – сменете ги. Не бива да се образуват гънки по дължината на обувката, както и в областта при пръстите и петите.

Каква материя да изберете?

Стелките не бива да предизвикват запарване. То може да причини редица неудобства като поява на мазоли и ранички, протъркване на стъпалата, както и поява на гъбички по ноктите.

  • Дишащата материя позволява нормалното проветрение на стъпалата в обувките.
  • Естествената кожа е предпочитан материал за изработка на стелки заради по-голямата си издръжливост, но и заради лесното и бързо почистване. Ако сте чували за полезните свойства на активния въглен, знайте че той се използва и в направата на стелки, заради антибактериалното му действие и възможността да неутрализира неприятната миризма. Те могат да се използват целогодишно, но в комбинация с чорапи от некачествена материя може да предизвикат запарване на краката.
  • Текстилни стелки. Те са чудесно средство за допълнителна топлина през зимата, но за летния сезон използвайте такива, които са обозначени като подходящи за топлите месеци. Ако ги предпочитате, не забравяйте след като ги почиствате да ги изчакате да изсъхнат напълно. Сложите ли ги дори леко влажни в обувките, давате възможност на бактериите да се развиват по-лесно.
  • Силиконовите стелки. Те са търсено удобство, ако мислите да се разхождате в града със сандали или с обувки на висок ток. Изработени са от прозрачен гел, което ги прави меки и  незабележими, тъй като застават точно под възглавничките на ходилото, а материя им позволява да се измиват с вода, бързо да се подсушат и да се залепват отново на обувката. Могат да се намерят във вариант за цяло ходило и също са подходящи за носене през цялата година.

Забравяте ли нещо?

Едни стелки за всички обувки

Обувките ни имат различни извивка на стъпалото затова се запасете с няколко броя стелки, съобразени с формата на конкретните обувки. Не забравяйте, че стелките по поддръжка приличат на всички останали дрехи в гардероба, най-вече на обувките. Както ежедневното носене на един и същ чифт не е полезно за краката и води до бързо износване, така и прекомерното използване на едни и същи стелки води до деформацията им.

Дългогодишни стелки

Ортопедите съветват стелките да се носят до 12 месеца. Вашите на колко години са? Повече от една? Лошо. Честата им смяна е необходима, тъй като напрежението, което се оказва върху тях ги деформира. Изгубили първоначалната си форма, те могат както да деформират формата на стъпалото, така и да оказват ненужно напрежение в областта на глезените.

Хигиената

Винаги избирайте стелки, които могат да се почистват с препарат и под течаща вода. Колкото и хубави стелки да изберете, ако не ги почиствате редовно, те ще се превърнат от абсорбатор на миризми в източник на такива, а от дългите преходи из града се натрупват бактерии и следователно могат да станат носители на инфекции за краката.

Ако имате сериозни проблеми с краката, потърсете помощ от специалист, но ако просто се нуждаете от комфорт през деня, не забравяйте тези правила и денят ви ще върви по-леко.