Слаби и чупливи нокти: 9 грешки, които правим

Слаби и чупливи нокти е едно от честите оплаквания, с които се сблъскват дерматолозите и те могат да са отражение на различни здравословни проблеми. В определени случаи крехките нокти са причинени от липсата на витамин D и желязо в организма или дори могат да са симптом на хипотиреоидизъм.

Добрата новина е, че в повечето случаи отслабването на ноктите се дължи на лоши навици, които имаме що се отнася до тяхната поддръжка. Ето и най-големите грешки, които правим по време на маникюра си и които оставят ноктите слаби:

Използване на не добре хигиенизирани инструменти за маникюр

Ноктите имат много чувствителна структура, а използването на недезинфектирана ножичка или пила може да предизвика гъбична инфекция, която освен че ги оставя чупливи и крехки, може лесно да се разпространи към останалите нокти и кожата около тях. Тези инфекции изискват много време за лечение и постоянство от Ваша страна. Обикновено е необходимо да се прилага лечебен лак за нокти върху заразените нокти ежедневно в продължение на месеци, до израстването на нов нокът. За това е важно да

отидете в салон, където дезинфекцират инструментите в стерилизиращи камери.

Много жени предпочитат да занесат свой собствен комплект за маникюр в салона, но е важно да не забравяте да ги дезинтегрирате така или иначе. Специалистите препоръчват това да се прави с антисептичен сапун или спирт след всяка употреба.

Злоупотреба с ацетон

Премахването на лака за нокти с ацетон може да бъде много вредно за здравето на ноктите и кожичките. Ацетонът е алкохолно вещество, което дехидратира ноктите и техните структури и води до отслабването им. Това ги прави крехки и чупливи.

Най-добрият начин за почистване на ноктите от стария лак е да използвате препарати на маслена основа.

Не намалявате дължината на ноктите, когато са слаби

Ако ноктите ви са слаби, поддържането им прекалено дълги няма да Ви помогне да разрешите проблема. Върхът на нокътя е по-крехък от останалата му част , така че се чупи много по-лесно. В допълнение, по-дългите нокти са по-склонни да се отделят от нокътното легло, поради ефекта на лоста.

Пиленето на ноктите напред и назад

Начинът, по който използвате пилата също влияе върху здравината на ноктите. Пиленето в двете посоки може да остави ноктите по-слаби, тъй като причинява раздвояване, т.е. отварянето на слоевете на ноктите. Така че, макар и по-трудоемко, преминаването на пилата само в една посока сама по себе си е полезно начинание!

Пиленето на нокътната плочка

Навикът на много маникюристи да полират повърхността на ноктите е напълно непродуктивен, особено за тези, които имат слаби нокти. Това е така, защото процесът намалява дебелината на ноктите, което ги прави автоматично по-склонни към чупене. Ноктите стават податливи на действието на лака, разтваряйки връзката на клетките си, което ги прави по-крехки. Дори ако сложите основа за лака, която е малко по-безопасна, тя все още може да навреди на здравината им.

Премахване напълно на кожичките

Кожички около ноктите работят като защитен слой и предотвратяват навлизането на бактерии и вируси в кожата. Пълното им премахване прави ноктите по-слаби и дори с дефекти в структурата им. Използването на препарати за отстраняване и омекотяване на кожичките на ежедневна база ги кара да растат по-малко и няма да навредите на нокътната плочка.

Използването на формалдехидна основа за лака

Често се случва когато някой се оплаква от слаби нокти да бъде посъветван (обикновено от приятелка или дори в салона за маникюр) да използва база, съдържаща формалин. Всъщност първоначално това втвърдява ноктите, но в дългосрочен план им се отразява зле. Формалдехидът увеличава свързването на протеините, които образуват ноктите, заздравява ги, но това се прави за сметка на водата, дехидратирайки ноктите, които остават крехки. Поради това процедурата се препоръчват само в редки случаи и след консултация с дерматолог.

Избирате техники за удължаване, за да компенсирате

Друга често срещана грешка на онези, които вече имат слаби нокти, е да компенсират проблема, като използват техники за удължаване на ноктите с гел или акрил. В тези случаи ноктите не могат да дишат и шансовете за размножаване на гъбични инфекции, без да забележите, са огромни.

Освен това процесът за премахване на това удължаване обикновено уврежда ноктите, особено тези, направени с гел. Те трябва да останат с ацетон по-дълго време време, след това се изстъргват, което води до издраскване на повърхността им. Ето защо не е добра идея да се опитате да компенсирате картината на слабите нокти, като използвате тези техники, защото крайният резултат може да бъде по-лош.

Гризете кожичките със зъби

И накрая, ако през седмицата някои кожички от страни на ноктите започнат да ви дразнят, не ги издърпайте със зъби! Устната кухина има свои бактерии, които могат да причинят инфекции на ноктите. Тези бактерии в крайна сметка попадат директно в кожата и в тези ситуации могат да попречат на развитието на ноктите и да доведат до отслабването им.