Основни въпроси за микозата на ноктите

Микозата на ноктите, наречена още онихомикоза ,започва подло с малки промени като появата на жълти или бели петънца по нокътната плочка. В забързаното си ежедневие хората не обръщат внимание на тези първоначални призници и това невнимание може да доведе бързо до влошаване на състоянието.

Изяснявайки си основни въпроси относно микозата на ноктите, можете лесно да предотвратите, идентифицирате и лекувате инфекцията още в самото начало.

Какво е микоза на ноктите?

Микозата на ноктите е често срещана инфекция причинена от гъбички, които се хранят с кератин, протеинът, който съставлява по-голямата част от нокътя. Ако не се лекува, инфекциозният процес може да се разпространи из целия нокът и дори да засегне съседните нокти и кожата около тях, което затруднява лечението.

Защо честотата на заразяване на ноктите на краката е по-висока отколкото на тези на ръцете?

Краката през по-голяма част от деня са обути в чорапи и затворени обувки, а тази топла и влажна среда благоприятства развитието на гъбички. Съществува риск гъбични спори от заразен нокът да се разпространят в обувката като по този начин заразяват постепенно останалите нокти и дори кожата на краката. За да се избегне този процес се препоръчва носените през деня обувки да се оставят да се проветряват на слънце, както и нанасянето на антимикотичен талк от вътрешната им страна.

Какви са първите признаци на заразяване?

Първоначалните признаци на онихомикоза включват загуба на блясък или промяна в цвета на ноктите, като те стават белезникави, жълтеникави или в някои случаи дори кафеникави и черни, в зависимост от вида на гъбичките. С течение на времето нокътната плочка става чуплива, забелязва се удебеляване, дори деформиране.

Кои са основните причини за поява на гъбички на ноктите на краката?

Горещата и влажна среда благоприятства развитието на гъбичните инфекции. Ето защо е важно да обърнете внимание на следните навици: изсушете краката си добре след къпане и избягвайте да използвате чорапи и обувки, произведени от синтетичен материал. Те увеличават изпотяването и не абсорбират потта.

Има ли хора, които са по-склонни да развият онихомикоза?

Диабетици, възрастни хора и пациенти с проблеми при оросяване на крайниците трябва да бъдат особено внимателни, тъй като липсата на кислород в тези региони може да улесни развитието на гъбична инфекция.

Как е възможно да се предотврати?

Поддържане на ноктите добре подрязани, изсушаване на влажните обувки на слънце преди следващо носене, прилагането на антимикотичен талк и отлична хигиена на стъпалата са основните предпазни мерки. Следете редовно здравето на ноктите си. Ако забележите травма или друга промяна в нормалното им състояние се консултирайте с дерматолог.

Бъдете внимателни: козметичните салони също крият рискове. Уверете се, че всеки от инструментите за маникюр или педикюр е предварително стерилизиран.

Как се лекува?

Лечението зависи от състоянието на засегнатия нокът или участък от кожа и може да включва перорални антимикотични медикаменти, кремове или лечебен лак за нокти. Необходимо е голямо търпение и постоянство, тъй като гъбичките са устойчиви и това прави лечебния процес много бавен. Отнема доста време преди пациентът да забележи подобряване на състоянието си, тъй като е необходимо да се изчака естествения растеж на здравия нокът.

Но помнете: само дерматологът може да оцени и посочи най-подходящото лечение.