Опастности при игнориране на гъбичните инфекции на ноктите

Дори незначително обезцветяване на нокътната плочка може да бъде признак за гъбична инфекция и повод за посещение на лекар. Разберете защо гъбичните инфекции на ноктите не трябва да се пренебрегват.

С всички сериозни опасности за здравето ни в днешно време, като рак и диабет, един пожълтяващ нокът, обхванат от гъбички може да изглежда доста незначителен. Тъй като гъбичките на ноктите на краката (онихомикозата) обикновено не са болезнени, повечето хора отлагат търсенето на лечение.  Много от тях смятат това за обикновен козметичен проблем, но игнорирането на заразените с гъбична инфекция нокти на краката може да има последици за здравето отвъд външния вид.

Потенциалните усложнения включват:

Болка в краката.

С течение на времето ноктите, заразени с гъбички, могат да станат дебели и деформирани, причинявайки болка. Понякога се стига до затруднения с ходенето, особено болезнено е когато се налага да се носят затворени обувки.

Разпространение на гъбичките.

Понякога нетретирана гъбичка на нокътя може да се разпространи до околните нокти и кожа на краката. Това веди до т.нар.  заболяване „крак на атлета“, състояние, характеризиращо се със сърбеж, червена и напукана кожа. Ако носите обувки и чорапи цял ден и един от ноктите ви е заразен, инфекцията може да се разпространи доста лесно, защото гъбичките процъфтяват в топла, тъмна и влажна среда. Гъбичката може да се разпространи и в гениталиите,  състояние, което може да засегне както мъжете, така и жените. Инфекцията причинява люспести, сърбящи, червени или розови петна в областта на слабините, обикновено около гънките на горната част на бедрото.

Широко разпространена инфекция.

Това усложнение на гъбичните инфекции на нокътя е от особена важност за хората с диабет и други хронични състояния, които отслабват имунната система. Ако гъбичките се разпръснат върху кожата и я разкъсат, могат да навлязат бактерии. Това води до тежък целулит, състояние, при което се получава подута, червена, нежна кожа и трябва да се лекува с антибиотици. При тежки случаи на целулит инфекцията може да навлезе в кръвообращението и да бъде смъртоносна. И всичко това може да започне от обикновена гъбична инфекция.

Загуба на ноктите.

Ноктите, заразени с гъбички, могат да се отделят от нокътното легло, състояние, известно като онихолиза. Ако това се случи, свободната част на нокътя трябва да бъде премахната. Дори ако заразеният нокът на краката не се разхлаби, може да се наложи да бъде отстранен, ако гъбичката не се повлиява  с традиционните лечения. В този случай се извършва процедура по премахване на целия нокът. Понякога нокътът се отстранява трайно чрез хирургична манипулация, наречена матрисектомия. При нея се унищожава нарастващия център в основата на нокътя, хирургически или химически, за да не се отвърне.

Лечение на  гъбичките на нокътя

Ако подозирате, че имате гъбична инфекция, се консултирайте с дерматолог. Вашият дерматолог може да вземе малка проба от ноктите на краката ви и да я анализира, за да потвърди наличието на гъбички. Ако тестът е положителен, в зависимост от площта на засягане на гъбичната инфекция, може да се предпише перорален или локален противогъбичен медикамент, който да помогне за лечението.

Нужно е да се заредите с търпение и упоритост. Гъбичните на ноктите изискват продължителен период на лечение, който варира в зависимост от възрастта и тежестта на инфекцията от няколко месеца до една година (времето необходимо за израстване на нов, здрав нокът).  При леки до умерени гъбични инфекции може да се прилага локална терапия с лекарствен антимикотичен продукт с широк спектър на действие във вид на лечебен лак за нокти.  Много е важно активната съставка да има антимикотично действие, като циклопирокс например и също така лекарствения продукт да може да прониква в нокътя защото гъбичките не са на повърхността, а дълбоко под нокътя.