На плуване с гъбички на нокътя

Научното наименование на гъбичните инфекциите на ноктите е онихомикоза. Тя се причинява от дерматофити, плесени и дрожди, които се хранят с протеиновия кератин намиращ се в ноктите.

Обикновено този вид инфекция причинява жълтеникав или белезникав цвят на заразения нокът,ъгълът му се отделя от нокътното ложе, забелязва се удебеляване, крехкост и чупливост.

В ранните етапи симптомите не са съпроводени с повишена чувствителност или болка на заразената повърхност. По-късно, когато заболяването прогресира, ноктите стават болезнени при значително удебеляване или при отделяне от нокътното легло.

Инфекцията е широко разпространена. Експертите твърдят, че най-малко 10% от възрастното население понастоящем е заразено. Заразяването се наблюдава много по-често при ноктите на краката, отколкото при ноктите на ръцете.

На плуване с гъбички на нокътя

Басейните са среда, благоприятстваща появата на микози, тъй като влагата е идеална за разпространението на гъбички, основно отговорни за това кожно заболяване.

Ако приемем, че имате гъбички на ноктите на краката, добре ли е да отидете на плувен басейн или ще предадете инфекцията на други хора?

Бързият отговор е да, можете да плувате, в случай че водата на басейна е била добре хлорирана. Хлорните продукти помагат да се дезинфекцират басейните и да се поддържат чисти, като по този начин се предотвратява разпространението на гъбични инфекции. Хлорът в басейните успява да спре разпространението на гъбички и бактерии и в по-малка степен на вируси. Но за това дозата трябва да е правилна, защото в малко количество не е в състояние да спре разрастването и размножаването им, а в по-голяма степен може да предизвика дразнене на кожата. Неговият механизъм на действие е образуването на хипохлорна киселина, която е бактерицидна и дезинфекцираща.

Според специалистите, неадекватното третиране на водата позволява разпространението на гъбички, което увеличава риска от трихофития – гъбично заболяване по кожата на тялото или главата, причинено от т.н. дерматофити, живеещи върху умрели тъкани по кожата, космите и ноктите. За да се избегне разпространението на болестта е задължително водата в басейните винаги да се третира и да се правят лабораторни анализи на микробиологичните и показатели  през определен период от време.

Най-разпространеният клас гъбички, на които се дължи замърсяването на басейните са дерматофитите, които засягат главно кожата на краката, гънките и ноктите. След излизане от басейна, в случай че кожата не се измие и подсуши добре, тези гъбички се размножават бързо поради влажността и локалната топлина, което води до появата на лезии.

Въпреки че не можете да предадете заразяване с гъбички на някого чрез хлорирана вода, трябва да вземете предпазни мерки когато ходите в зоните на душовете, край басейна и в съблекалните. Влажни места като тези имат условия, които са благоприятни за преминаването на тези нежелани гъбички към останалите посетители на басейна.

Съвети за предотвратяване разпространението на гъбички на нокътя

Задължително ходете с джапанки или чехли в зоните на душовете, край басейна и в съблекалните. Те ще ви предпазят от подхлъзване и ще предотвратят предаване на заразяването към други хора.

Идеалният начин да избегнете заразяване с гъбична инфекция е винаги да вземате душ със сапун в банята след басейна, да се подсушавате много добре, да носите чехли в общите части, да не стоите твърде дълго с мокри дрехи и да не сядате на ръбовете на обществени басейни или в басейни с малка циркулация на водата.

Лечение на гъбички на нокътя

Ако сте един от многото, които страдат от гъбички на ноктите на краката, тогава трябва сериозно да се заемете с подходящото лечение. Окончателното излекуване е дълъг процес, който изисква постоянство и търпение. Вашият лекар ще ви предпише най-подходящия за състоянието ви противогъбичен препарат. При леки до умерено изразени гъбични инфекции на ноктите могат да се прилагат локални продукти под формата на лечебен лак за нокти.

Не подценявайте гъбичните инфекции. Те са прогресивни и ако не се лекуват, могат да доведат до обезобразяване или загуба на ноктите, намалена подвижност и в някои случаи до други инфекции в тялото ви.