Микоза на кожата, скалпа, ноктите: видове, симптоми и лечение при кожни заболявания

Микоза е много често заболяване причинено от гъбички, което може да засегне различни части на тялото като скалпа, слабините, подмишниците, краката и ноктите.

Видове микоза

Разноцветен лишей Pityriasis Versicolor

Този вид микоза се появява предимно в областта на ръцете, гърба, шията и гърдите. Рядко сърби и се характеризира с малките си бели петна по кожата, които могат да изглеждат изолирани  или групирани. Рискови фактори за заболяването са прекомерното изпотяване, влажен и топъл климат и отслабена имунна система.

Тинеа

Гъбичната инфекция тинеа е известна още като стъпало на атлета, тъй като се появява най-често между пръстите на краката. Симптомите включват силен сърбеж, обрив, олющване на кожата. Характерно за тинеата на ходилата е бързото разпространяване и по ноктите на краката /онихомикоза/.

Онихомикоза

Онихомикоза е медицинското название на гъбичните инфекции засягащи ноктите на ръцете и краката. Първоначално върху нокътя се появява малко петно ​​със светъл цвят, но с развитие на заболяването цветът се променя и нокътът може да стане по-дебел и по-крехък. Понякога се отделя от нокътното легло – състояние което е много болезнено и може да затрудни нормалния ритъм на живот на пациентите.

Кандидоза

Причинява се от гъбички, наречени кандида, като може да засегне най-често зоните на кожните гънки – ъглите на устните, мишници, седалище, лигавиците на устната кухина и гениталиите. Това е гъбичка, която се развива при нисък имунитет, продължителна употреба на антибиотици, при наличие на диабет и среда, осигуряваща влажност и топлина. В зависимост от местоположението, кандидозата може да се прояви по няколко начина. В устата можем да забележим белезникави плаки по лигавицата, които са много чести при новородените и лезии в ъгъла на устата най-често при възрастните хора. В областите на гънките като подмишниците и под гърдите кандидозата се проявява като поява на лезия в дъното на кожната гънка, която се зачервява, болезнена е и предизвиква силен сърбеж. В областта на гениталиите на жените възниква белезникаво вагинално течение, придружено от сърбеж.

Митове и истини за микозата

Микозата не е заразна.

Мит! Микозата е заразно кожно заболяване, което може да възникне в различни части на тялото чрез разпространението на гъбички. За да се предпазите е необходимо да спазвате добра лична хигиена, да избягвате дълъг престой във влажна среда, да изсушавате много добре тялото и главата си след къпане и да не споделяте лични вещи.

Плажовете са основните места за заразяване с микоза

Мит! Микозата може да ви зарази във всяка влажна среда, благоприятна за развитието на гъбички, като хидромасажни вани, плувен басейн и общи санитарни помещения. Така че, внимавайте и се предпазвайте на тези места, като използвате джапанки.

Микоза може да се появи на скалпа

Истина! Известна като tinea capitis, това е инфекция причинена от гъбички, която засяга скалпа, предизвиквайки симптоми като сърбеж, лющене на кожата и загуба на коса. Силно заразна инфекция, която обикновено се разпространява чрез споделяне на гребени, кърпи, шапки или възглавници.

Онихомикозата се лекува бързо с домашни средства

Мит! Лечението на онихомикоза е дълъг и труден процес, който продължава до израстване на нов здрав нокът. При лека до умерена онихомикоза може се прилага локално лечебен лак за нокти ежедневно на заразените повърхности. При напреднала форма, Вашият лекар може да предпише и комбинация с перорални медикаменти.