Кои фактори благоприятстват разпространението на гъбички през лятото

Гъбички се намират навсякъде в заобикалящата ни среда – във въздуха, почвата, зеленчуците и животните, като те могат да причинят различни заболявания. Сред тях сe открояват дерматофитите, гъбички разграждащи кератина на кожата, ноктите и косата.

Кои са основните заболявания, причинени от гъбички?

Има редица заболявания, причинявани от гъбички, като онихомикозата /микоза на ноктите/е основното от тях. Симптомите започват с поява на бели или жълти петна по нокътната плочка, удебеляване на нокътя, чупливост и нерядко деформация. Онихомикозата е устойчива инфекция, често се разглежда като естетичен проблем, пренебрегван поради дългосрочния курс на лечение. Приблизително 20% от активното население на възраст между 40 и 60 години има онихомикоза.

Какви фактори благоприятстват разпространението на гъбички в организма през лятото?

Гъбичките присъстват в околната среда и човешкия организъм, но като цяло живеем в балансирана връзка. Фактори като пушене, стрес и прекомерна консумация на алкохол намаляват имунитета на нашия организъм и улесняват навлизането на тези микроорганизми. Гъбичките се размножават активно при наличие на две условия – топлина и влага. Ето защо през лятото е особено важно да се избагват синтетичните тъкани, които затрудняват обмена на топлина с тялото и задържат потта, увеличавайки шансовете за навлизане на гъбички.

Какви мерки, освен използването на памучно бельо, трябва да се предприемат за предотвратяване на гъбична инфекция?

Непрекъснатото използване на ежедневни дамски превръзки трябва да се избягва, тъй като позволят създаването на благоприятни условия за инвазия от видове Candida, гъбички които причиняват кандидоза. Candida живее в баланс с бактериите във влагалището. Когато възникне дисбаланс в естествената флора, Candida се „възползва“ от възможността и нахлува в региона, причинявайки дискомфорт. Синтетичните дрехи, направени  от тъкани, които не се нуждаят от гладене, са тези, които избираме за практичност, но те могат да причинят дерматит и да улеснят инфекция от гъбички, тъй като поддържат регионите естествено влажни (подмишниците, областта под гърдите и т.н.) без необходимата обменна топлина.

Могат ли да се предотвратят микози като т.нар. стъпало на атлета?

Да. Хората могат да ги избегнат, като поддържат краката си чисти и сухи, използват вентилирани обувки, не ходят боси в зони като басейни, сауни, обществени бани и др. и като прилагат антисептичен талк за предотвратяване на натрупването на влага. Друг съвет е да се избягва използването на гумени обувки, защото те концентрират влагата в стъпалото и не позволяват топлообмен. Ако използването на затворени обувки е неизбежно, отдайте предпочитание на кожените, тъй като този материал е порест, улесняващ изпарението на влагата.

Кои са най-ефективните мерки в случай на онихомикоза?

В началните стадии на заболяването е достатъчно прилагането на лечебен лак за нокти върху заразения нокът веднъж дневно до израстване на нов, здрав нокът. Друг съвет е да се грижите добре за ноктите си, като ги поддържате чисти и сухи. Тези, които работят в пряк контакт с вода трябва да носят ръкавици. Споделеното използване на материали при маникюр и педикюр (клещи, ножички, пили и др.) е  друг рисков фактор за заразяване с гъбички, тъй като инструментите не винаги се стерилизира при правилната температура, за да се елиминират всички микроорганизми. В идеалния случай хората трябва да вземат собствените си прибори в козметичния салон.

Какви лекарства трябва да се използват в случай на гъбички?

Всеки вид гъбична инфекция трябва да се лекува от лекар. Самолечението е опасно и може да утежни проблема.

Как можем да намалим присъствието на гъбички в определени среди?

Правилото номер едно е да се поддържа проветривата и чиста среда, за да се намали появата на тези микроорганизми. Гъбичките могат да се развиват на различни места като храна, хартия, дърво, хоросан и др. Те са доста адаптивни и растат лесно, особено при наличие на влага.

Как трябва да се контролират гъбичките в климатизирана среда?

Климатикът е съюзник срещу гъбичките, тъй като премахва влагата от въздуха. Трябва обаче да се почиства често, за да се осигури здравословна среда.