Как да разпознаем дали нокътят е наранен или имаме гъбична инфекция

Ако никога преди не сте имали гъбички по ноктите, вероятно нямате представа как изглеждат. Същото важи и за травмата на нокътя. Ако ноктите ви не изглеждат здрави – например ако те имат различен цвят, неправилна текстура или се разпадат – това често може да е знак, че имате и друг, по-мащабен здравословен проблем. За щастие, в случай на гъбички на ноктите или физически увреждания, това не е така.

Имам ли гъбички по ноктите?

Гъбичките на нокътя не са шега. Ако ви е грижа за външния ви вид, гъбичките на нокътя ще ви накарат да се чувствате некомфортно. Да речем, че отивате на плажа: вероятно ще се чувствате несигурни, докато се разхождате наоколо по джапанки. Същото важи и за плуване в обществен басейн.

По-лошото обаче е, че гъбичките могат да причинят сериозно увреждане на ноктите, ако не се лекуват. Те няма да изчезнат сами! Не само ще се разпространят в другите пръсти, но и ноктите на краката ще станат по-дебели, по-ронливи и по-деформирани. Така че е най-добре да направите нещо възможно най-бързо.

Какво предизвиква гъбичките по ноктите?

Има четири различни вида гъбички на нокътя. Те са:

 1. Дистална Латерална Субунгвална Онихомикоза
 2. Повърхностна Бяла Онихомикоза
 3. Онихомикоза от Candida
 4. Проксимална Субунгвална Онихомикоза

В повечето случаи гъбичките по ноктите се развиват толкова бавно, че може да отнеме месеци, преди да забележите първите симптоми. Някои щамове се развиват по-бързо, но няма да забележите промяна от ден за ден.

Как изглеждат гъбичките по ноктите?

Гъбичките са лесни за самодиагностика. Има много симптоми, които са лесни за разпознаван, и ще ви помогнат да ги идентифицирате.

Ето основните показатели, които подсказват,че може да имате гъбички за ноктите:

 • Заразеният нокът е значително по-удебелен от останалите;
 • Вместо обичайният розов цвят, гъбичките ще предизвикат оцветяване на нокътя в бяло, жълто или светлокафяво;
 • Текстурата на нокътя ще се промени, от еластични ноктите ще се превърнат в крехки и чупливи;
 • Формата на ноктите се променя като те се извиват наляво или надясно, особено когато започнат да се разпадат;

Това са класическите симптоми на гъбички на ноктите на краката. Може да се проявят всички или само някои от тях. В началния етап от заразяването може да се появи миризма, в последствие ноктите постепенно стават по-жълти и се удебеляват.

Как се третират гъбичките на нокътя?

Има редица начини за лечение на гъбички на ноктите в зависимост от степента на развитие на инфекцията.

При лека до умерена гъбична инфекция по ноктите може да се използват лекарствени продукти с антимикотична съставка за локално приложение, като лечебен лак за нокти.

При много напреднал стадий на гъбична инфекция се предписват перорални медикаменти, както и комбинацията им с локална терапия.

Домашно приготвените чудодейни рецепти за незабавно справяне с гъбичките по ноктите не работят за всички. Хората са склонни да ги опитат, тъй като не трябва да харчат пари и не изискват усилия.

Ако обаче искате да видите сигурни резултати, трябва да сте готови да продължите борбата в продължение на месеци.

 Какво е нараняване на нокътя?

Строго погледнато гъбичките по ноктите са вид нараняване. Като цяло обаче нараняването на нокътя е в следствие на травма с очевидни белези, характерни за всяка друга травма по тялото.

Какво причинява травма на нокътя?

Може да получите наранявания на ноктите по много начини. Най-често те са предизвикани от падане на тежък предмет върху тях, остър предмет може да причини прорезна рана, както и  продължителното носене на тесни и неудобни обувки може да травмира ноктите на краката. В зависимост от начина, по който се претърпели травмата, симптомите могат да варират.

 Как изглеждат травмите на нокътя?

Натъртванията са характерни с появата на хематоми, ясно изразени под нокътя. При разкъсвания нокътя е чевен и има кървене.И в двата случая нокътното легло ще се повлияе и е вероятно да се деформира в бъдеще. Възможно е и нокътят да се повдигне от нокътното легло, което е изключително болезнено в определени случаи и е симптом на повтаряща се травма.

Как се третира нараняване на нокътя?

В случай,че имате тежка травма на нокътя трябва да се консултирате с лекар, за да изключите счупвания в костите на пръстите.

Ако нараняването не е сериозно, най-доброто което можете да направите е да му дадете време да се излекува само, изолирайки го с превръзки и третирайки го с антибактериален крем.

Каква е разликата между гъбичките на нокътя и нараняването?

 • Какъв е цветът на нокътя?

При гъбична инфекция цветът на нокътя става жълто-кафяв. При нараняване поднокътното пространство става червено/лилаво или черно вследствие на кръвонасядане.

 • Каква е формата на нокътя?

При началните етапи на гъбична инфекция формата на ноктите няма да претърпи промяна. След определено време ноктите ноктите ще се окажат напълно деформирани – чупещи се, удебелени и крехки. При наранявания може да забележите вдлъбнатина или промяна във формата, но не драстична. Тя ще остане приблизително същата, както преди нараняването.

 • Каква е твърдостта на нокътя?

Нараняването ще деформира нокътя, но няма да повлияе върху неговата текстура. Дори да се получи удебеляване, нокътят ще остане твърд, макар и по-малко гъвкав. Гъбичната инфекция го прави трошлив и по-инертен. След продължителен период части от ноктите се разрушават. Това не се случва при нараняванията.

 • Каква е дебелината на нокътя?

Удебеляването на нокътя е един от общите симптоми на гъбична инфекция и нараняване. Въпреки това, ако имате гъбички, с времето ще се появят и други симптоми като пожълтяване, чупливост. Ако нокът на крака е удебелен без други симптоми, това вероятно се дължи на повторна травма, например като защитна мярка към носенето на тесни обувки.