Как да омекотим загрубялата кожа на стъпалата?

Краката са една от малкото части на нашето тяло, на която имаме навик да обръщаме внимание… сезонно. Те обикновено са скрити през студените месеци и започваме експресна грижа за тях едва когато извадим отворените обувки. Само че загрубялата и напукана кожа около пръстите, възглавничките и петите понякога е сериозен проблем и е необходима по-дълготрайна грижа. Ако започнем с нея през зимата, лятото няма да се притесняваме да покажем стъпалата си.

Не трябва да забравяме, че причината да се заемем сериозно със здравето на краката не е само естетическа. Ако проблемът с напуканата кожа се задълбочи и се появят по-сериозни пукнатини в кожата, те могат да станат и болезнени. Затова трябва да им обръщаме внимание редовно, както правим за кожата на лицето и ръцете си.

Грижата за краката се извършва на два етапа, като за всеки от тях можем да ви дадем различни идеи, от които да изберете тази, която е най-удачна, лесна и приятна за самите вас.

Премахване на грубата кожа

Преди да направите пилинг на кожата и да премахнете мъртвите клетки от нея, е необходимо да я омекотите. Това става най-добре, ако натопите краката за около 15-20 минути в легенче с топла вода, в което да разбъркате предварително 2-3 лъжички сода и 4 капки масло от лавандула. Може да повтаряте процедурата веднъж седмично. Докато краката ви са още меки трябва да направите пилинг по ваш избор. Ето няколко различни идеи:

Сол и захар. Вземете в шепата си захар или парчета натрошена едра сол. Размесете с етерично масло по ваш избор или зехтин до получаване на кремообразна смес. Добавете няколко капки лимон. Втрийте в кожата с кръгообразни движения.

Сода. Този вариант се препоръчва за хора с по-чувствителна кожа, за която солта и захарта са твърде груби. Размесват се две лъжички сода с хладка вода до образуване на кремообразна смес. Масажира се поне няколко минути с кръгообразни движения.

Оризово брашно. Размесват се 2 лъжици оризово брашно с 2 лъжици зехтин (или сусамово / бадемово масло) докато не се образува паста. Нанася се чрез масаж на твърдите места на стъпалата.

За всички пилинги важи правилото, че не трябва да се приготвят предварително в големи количества, макар да е по-удобно. Смесите се правят и ползват на момента.

Омекотяване на кожата

След като сте премахнали загрубялата кожа е ред на следващата стъпка, в която да омекотите стъпалата. Ето и няколко лесни начина да направите това в домашни условия:

Сусамово масло. Размесете 1 лъжичка сусамово масло с 5 капки масло от мента. Нанесете образувалата се смес на твърдите места на стъпалата. Обуйте памучни чорапи и оставете да попие за цялата нощ.  

Масло от карите. Може да разтопите малко масло на водна баня или да го стоплите между дланите си. След омекване го нанесете на петите и оставете да попива през нощта. Сложете памучни чорапи за задържане на ефекта. На сутринта отмийте с хладка вода.  

Глицерин и розова вода.  Глицеринът се размесва с розова вода, но не за козметични цели, а с розова вода за пиене. Добавят се няколко капки масло от лавандула. Нанася се на твърдите участъци по стъпалата, слагат се памучни чорапи и така се преспива за една нощ.

Мед и банани. Ако не ви е удобно да спите с чорапи или не искате да нанасяте нещо за толкова дълго върху краката си, може да омекотите кожата с натурални продукти като мед или зрели банани (намачкани на пюре). Те се нанасят за около половин час на твърдите участъци и после се отмиват.

Важно е да се мисли за хидратацията на кожата не само отвън, но и отвътре, затова не забравяйте да пиете повече вода. Освен това обръщайте внимание и на обувките – понякога именно неудобните обувки са причина за образуване на втвърдявания по стъпалата. Може да решите този проблем като купувате обувки от ествествена кожа, която по-лесно заема формата на крака и не я стяга. Допълнително може да се снабдите със силиконови стелки, които да поставите на местата, на които натискът е най-голям и кожата се получават нежелани втвърдявания.