Здравословни навици за предотвратяване на гъбички по ноктите

Предпазването от появата на гъбички по ноктите едва ли е в челната част на вашия списък със задачи, но може би трябва да бъде. Гъбичките са почти навсякъде в заобикалящата ни среда и особено обичат тъмни, влажни, топли места, като вътрешността на обувките например. Това прави сравнително лесно разпространението на онихомикозата – гъбична инфекция на ноктите на краката.

Около половината от всички нарушения на нормалното състояние на ноктите се дължат на гъбични инфекции и те засягат около 14 процента от населението.

Как се развиват гъбичните инфекции на ноктите?

Гъбичните инфекции на ноктите на краката най-често се причиняват от микроскопични организми, наречени дерматофити. Тези организми се хранят с кератин, протеинът, който се намира в ноктите и косата.

Има няколко фактора, които увеличават риска от развитие на гъбички на ноктите на краката. Повечето хора се заразяват от вече съществуваща гъбична инфекция на кожата, като крак на спортиста, който се прехвърля на нокътя. Неподходящите обувки също могат да допринесат за появата им. Ако ноктите са травмирани от натиск от твърде стегнати обувки например, те са отслабени и по-податливи на заразяване с гъбички.

При наличието на гъбички, структурата на ноктите се променя, те стават одебелени, обезцветени и чупливи. Ако нокътят се одебели значително, се увеличава и натиска върху нокътното легло. То от своя страна може да развие лезии, особено с напредване на възрастта на човек, когато налягането върху него постепенно се увеличава. Гъбичките на ноктите на краката са в състояние дори да предизвикат разпадане и отделяне на нокътното легло. Състоянието е изключително болезнено и може да доведе до затруднено ходене.

Да се избавите от гъбичната инфекция на ноктите на краката е трудно, тъй като лечението отнеме месеци до израстването на здрав нокът. При леки до умерени изразени инфекции, прилагането на лечебен лак за нокти един път дневно предотвратява растежа на гъбичките и ги унищожава. Профилактиката обаче е много важна, тъй като спорите на гъбичните причинители могат да останат инвазиоспособни в продължение на месеци и при подходящи условия да се стигне до повторно заразяване.

Здравословни навици за предотвратяване на гъбички по ноктите

Здравите крака зависят от добрата хигиена, така че е важно да поддържате ходилата си чисти и сухи. Следвайте тези седем съвета, за да избегнете гъбична инфекция на ноктите:

  1. Подрязвайте правилно ноктите на краката с дезинфекцирана ножичка или нокторезачка и не забравяйте да ги изрежете в права линия, така че формата им да стане квадратна. Добре е да използвате пила за нокти, за да оформите нежно острите ръбове.
  2. Носете правилния размер за вашите крака обувки. Върховете на обувките не трябва да се опират до ноктите. Прекалено големите обувки от друга страна водят до приплъзване на крака напред и забиване на ноктите в края на обувката.
  3. Изберете дишащи обувки. Колкото повече въздух може да циркулира около стъпалата ви, толкова по-сухи и по-малко податливи на гъбички ще бъдат ноктите.
  4. Редувайте обувките си. Излизането с обувки, все още влажни от вчерашната потна тренировка, само ще увеличи риска от гъбична инфекция, така че инвестирайте в няколко чифта и ги редувайте. Оставете носените обувки на открито за едно денонощие, където да изсъхнат добре преди отново да ги сложите.
  5. Избягвайте да ходите боси в обществени зони. Съблекалните, обществените басейни, душовете и подобни зони са развъдник на гъбички, само чакащи да стигнат до ноктите на краката ви. Винаги носете джапанки или сандали във влажна среда.
  6. Дезинфектирайте редовно. Почистете душа си и го дезинфектирайте с почистващ препарат на основата на белина. Напръскайте обувките си с антибактериален спрей, особено ако сте ги носили без чорапи. Перете ежедневно чорапите с гореща вода, за да убиете всякакви гъбички. След изминаване на краката, изсушете старателно, особено между пръстите, където влагата може да се задържи.
  7. Използвайте антимикотична пудра за крака, за да държите гъбичките на разстояние. Поръсете от пудрата в чорапите и обувките преди всяко носене, за да предотвратите растежа на гъбични спори. Това е особено важно в горещото време, когато краката се потят повече.