Здрави нокти – здраво тяло!

Добрият маникюр и педикюр са визитната картичка на всяка жена. Една добре поддържана ръка издава не само вкуса ѝ, но и показва до каква степен обръща внимание на здравето си. Погледнете внимателно ноктите на ръцете си и проверете дали са гладки – без начупвания и вдлъбнатини, дали цветът на нокътя е един и същ, има ли бели или други петънца!

Какви сигнали ни дават ноктите?

Не винаги появата на бели петънца или наличието на вертикални линии по ноктите са признак за здравословен проблем. Бели петънца по ноктите (линк към: Бели петна по ноктите – какво сигнализират? ) се получават и при удар, на който в бързането може дори да не сме обърнали внимание. Вертикалните линии се срещат по-често с напредването на годините. Тези два проблема отшумяват с израстването на ноктите.

Кога ноктите стават крехки и чупливи?

Ноктите  се нуждаят от витамини и минерали, за да бъдат здрави. Често се случва да хапнем нещо набързо с цел да задоволим глада без да обръщаме внимание дали храната е достатъчно пълноценна, здравословна и разнообразна. Този забързан начин на живот обаче дава отражение и върху здравето на ноктите.

Ако ни липсва желязо и цинк – ноктите стават крехки и чупливи. Липсата на цинк може да предизвика и поява на бели петънца и бавен растеж. Беленето на ноктите пък е показател за недостиг на витамин А.

Ноктите издават някои заболявания

Промяната във вида на ноктите може да е индикатор за сърдечно-съдово заболяване. При вродените сърдечни аномалии ноктите обикновено са меки и заоблени, сякаш излизат от нокътното легло. Ако пък нокътната плочка има кафяво-черни линии , това е признак за васкулит или инфекция на сърдечно-съдовата клапа.

Синкавият цвят на ноктите е индикатор за дихателни проблеми: астма, пневмония, хронични бронхити. Причината се крие в недостига на кислород, който може да се изрази и в нисък хемаглобин.

Състоянието на ноктите издават и някои психични неразположения

Гризането на ноктите на ръцете обикновено е следствие от стрес, гняв, отегчение или депресия. Лекарите считат, че гризането на ноктите е проява на психично разстройство, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Препоръчват се релаксиращи спа процедури, гореща вана или  успокояващ чай. Редовната поддръжка на маникюра в козметичен салон също спомага за предотвратяването на вредния навик.

Гъбична инфекция на ноктите

Забележим ли пожълтяване в ъгъла на нокътната плоча или  удебеляване на нокътя, най-вероятно това е гъбична инфекция. Белите петънца могат също да са признак за наличие на онихомикоза. Polinail е лечебен лак за нокти, който, благодарение на своята ONY-TEC® технология, позволява проникване на активната съставка в нокътя. Именно под нокътя са се загнездили гъбичките, а не на повърхността. Необходимо е да се знае, че лекуването на ноктите от гъбички е дълъг процес – нужни са около 6 месеца за ноктите на ръцете и 9-12 месеца за ноктите на краката. Повече за продукта прочетете тук: https://polinail.bg/?page_id=29.