Защо гъбички по нокътя се срещат по-често при възрастни хора и диабетици?

Микозата на ноктите се среща твърде често при възрастни хора и диабетици. Това е така, защото при тях се наблюдава намален имунитет, което позволява заразяването да става лесно и утежнява значително лечението.

Какво представлява микозата на ноктите?

Това е инфекция на ноктите, причинена от гъбички, които се разполагат и започват да се размножават между ноктите и кожата. Гъбичките се хранят с мъртви клетки.

При ноктите, засегнати от гъбички се забелязва:

 • уплътняване;
 • крехкост;
 • изкривявания на формата;
 • загуба на яркост;
 • потъмняване;
 • обезцветяване.

Какво прави микозата на ноктите при възрастни хора и диабетици по-честа?

Вярно е, че това е доста разпространен проблем при всички възрастови групи, но гъбички по нокътя при възрастни хора и диабетиците са много по-чести.

Това не е случайно. Има много фактори, които допринасят за тази статистика. Първото и може би най-важното е, че възрастните хора и диабетиците обикновено имат намален имунитет в сравнение с други групи от населението. И това е голям рисков фактор за развитие на онихомикоза. Когато имунната система работи добре, тялото може по-лесно да се бори с инфекциите.

В допълнение към въпроса за отслабения имунитет през годините или в резултат на диабет, трябва да се вземе под внимание и друг фактор: Лечението на микозата изисква голямо внимание и постоянство. Проблемите с  мобилността често пречат на възрастните хора да обръщат специално внимание и да полагат необходимите грижи за краката и обувките си.

Защо микоза на ноктите при пациенти в напреднала възраст и с диабет е толкова трудно да се лекува?

 Голяма част от хората с гъбични инфекции на ноктите, за съжаление не търсят лечение или медицинска консултация. Дали поради срам, липса на информация за проблема или това, че дискомфортът е естетичен и обикновено не е съпроводен с болка. Често това означава, че не се полагат подходящи грижи и пациентът не знае какво да избягва и какво да прави, за да разреши проблема.

Дори онези, които търсят медицинска помощ, могат да изпитат трудности при лечението на гъбички по нокътя. При някои хора гъбичките развиват лекарствена резистентност.

За да излекувате гъбички на нокътя веднъж завинаги, няма смисъл само да се приемат медикаменти! Трябва да се променят някои навици и да се разработи план за ежедневна здравословна грижа и поддръжка.

Ето някои примери за това, което може да се направи, за да се подпомогне лечението на гъбичките на ноктите при възрастни хора и диабетици:

 • Нокторезачката, ножичката, пилата и лака за нокти, използвани от замърсеното лице, трябва да бъдат автоклавирани или изхвърлени. Така няма да се позволяви на гъбичките, които се намират по тези предмети (и оцеляват дълго на повърхността им), отново да заразят човека. И внимание: само дезинфекцията с алкохол не е достатъчна, за да ги убие.
 • Обувките трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Препоръчително е да се използва антимикотичен спрей и след това да се оставят на слънце.
 • Носенето на една и съща обувка повече от един ден подред трябва винаги да се избягва.
 • Естетичният лак за нокти не позволява на ноктите да дишат и може да влоши лечението. По тази причина трябва да се избягва.
 • След много приемани лекарства, гъбичките могат да станат устойчиви на използваните вещества.
 • В по-тежки случаи се препоръчва премахване на засегнатия нокът.

Насоки за предотвратяване появата на гъбички на ноктите при възрастни хора и диабетици

Избягването на заразяване с гъбички по нокътя може да бъде много по-лесно, отколкото да се отървете от тях след инфекция. Затова винаги следвайте следните указания:

 • След измиване изсушете краката си с хартиени кърпи или студен сешоар, за да се гарантира, че цялата влага е отстранена;
 • Носете памучни чорапи – избягвайте синтетичните материи;
 • Дайте предпочитание на отворените сандали, когато е възможно;
 • Санирайте обувките и ги оставяйте на слънце след всяка употреба;
 • Избягвайте да носите една и съща обувка всеки ден.
 • Избягвайте да ходите боси на места като обществени съблекални и душовете.

Консултирайте се с лекар и следвайте инструкциите внимателно

Едно от най-важните неща, за да се осигури правилно лечение на гъбички по нокътя при възрастни хора и диабетици е идентифицирането им, тъй като има различни видове, които причиняват микоза, а това е от съществено значение за ефективното лечение.

След правилната диагноза, Вашият лекар ще изготви план за лечение. В зависимост от степента от засягане на ноктите, лечението може да бъде само локално, например с лечебен лак за нокти, или като комбинирана терапия от перорални и локални медикаменти.