Застрашават ли обувките здравето на краката?

Подхождаме внимателно, когато си избираме обувки, защото знаем, че ако те са неудобни, може да разраним кожата и да предизвикаме неприятни изкривявания. Това, което може би не знаем обаче е, че не само те застрашават здравето на краката. Оказва се, че една от причините онихомикозата (гъбичките по ноктите) да е толкова разпространена и труднолечима се крие в носенето на… неподходящи обувки.

Когато открием, че нокътната плочка е потъмняла, пожълтяла или се е удебелила, започва трескаво търсене на спомени кога за последно сме се разхождали боси някъде или сме ходили на басейн. По-рядко търсим причината там, където много вероятно е тя всъщност – под носа ни, само че малко по-надолу до земята.

Какво се случва в скритите ъгълчета на обувките?

Затворените обувки. Това, което не виждаме, а всъщност създава добра среда за появата на гъбички, е влагата, която често се образува в обувките при носене, особено през по-студените месеци, когато те обхващат плътно крака и не му позволяват да диша. Стъпалата лесно се изпотяват при продължително носене на затворена обувка, допълнително и заради множеството извивки и гънки при пръстите. Тази влажна среда се превръща в потенциална опасност за развитие на нежелани микроорганизми. Потвърждение за това са изследванията, които доказват по-засилено разпространение на инфекцията при представители на професии, при които е наложително носенето на предпазни обувки в специфична работна среда.

Материята на обувките. Замисляме се за нея в магазина, когато с този фактор е обвързана цената им, но в този момент рядко се сещаме, че и здравето ни също може да е пряк потърпевш. Като цяло изкуствената кожа запарва краката и не позволява проникването на въздух, освен ако не е изработена със специална технология. Затова особено през месеците когато обувките се сменят по-рядко и имат по-дълготраен контакт с краката, се препоръчва те да са от естествена кожа, както отвън, така и отвътре.

Тесните обувки. Те са друг често срещан проблем, който се счита за благоприятна среда за възникване и разпространение на гъбични заболявания. Когато обувките ни стягат, пръстите на краката се разполагат по нетипичен начин вътре в тях, при който нокътната плочка лесно се изкривява или пропуква. Тази наранена повърхност благоприятства проникването на микроорганизми и развитието на инфекция. Процесът се засилва още повече при възрастни хора, защото при тях растежът на ноктите е забавен.

Чуждите обувки. Дори да нямаме навик да взимаме на заем обувки от някого, вероятно поне веднъж сме се изкушавали да пробваме обувка в магазин (особено през летните месеци) на бос крак, за да усетим как ни стои. Не трябва да забравяме за рисковете от онихомикоза и когато обуваме без чорапи чужди пантофи докато сме на гости.

Чорапите. Те също не трябва да се подценяват, защото през студените месеци са в непрестанен контакт с кожата и ноктите на краката. Тяхната дезинфекция също е важна, ако се притесняваме от поява на гъбични инфекции. Препоръчва се да се перат на 60 градуса и то отделно, без да се смесват с останалото пране. След това се гладят, по възможност и от двете страни. Материята на чорапите също не е желателно да е синтетична, за да не запарва крака. За предпочитане са памучните чорапи, които могат да абсорбират влагата. Те са подходящи и за топлите месеци когато се налага да се носи затворена обувка.

Факт е, че онихомикозата е заболяване, характерно за популации, носещи обувки. Една любопитна подробност доказва тази взаимовръзка. Малави е държава в Югоизточна Африка и се счита за една от най-бедните страни в света. Макар нейното население от 12 милиона жители да страда от множество заболявания, проучване доказва, че измежду тях няма нито един регистриран случай на гъбична инфекция. Причината? Или много рядко носят обувки, или те са отворени или просто ходят боси.

За да не бъдат обувките заплаха… трябва да спазваме някои основни правила, особено през пролетта когато имунната ни ситема е по-слаба и също е предпоставка за развитие на гъбични инфекции. Не се препоръчва да се носят едни и същи обувки всеки ден, а да се редуват поне два чифта, за да може първият да има възможност да изсъхне добре и да „подиша“ докато се носи вторият. При събуването им не е желателно да ходим боси там където стъпват и други хора или самите ние (ако вече има развито гъбично заболяване).

Ако все пак инфекцията вече е факт, можем да преминем към локална терапия. Polinail е лечебен лак за нокти, който се нанася само 1 път дневно (препоръчва се преди лягане) като е желателно да действа поне 6 часа и нокътната плочка да не се мокри. Неговата ONY-TEC® технология осигурява добро проникване на активната съставка в нокътя. Нужно е постоянство и търпение, защото тези инфекции са упорити и се премахват за около 6 месеца (на ноктите на ръцете) и за около 9-12 месеца (на ноктите на краката). Повече за продукта прочетете тук: https://polinail.bg/?page_id=29.