Заразни ли са гъбичките по ноктите на краката?

Гъбичките по ноктите на краката засягат най-вече палеца на краката, като предизвикват бавно, но сигурно рушене на нокътя. Гъбичките са отговорни за онихомикозата – една изключително неприятна и нерядко срещана инфекция. Обикновено става дума за гъбички от типа Candida, които „нападат“ богатите на кератин части от тялото, тоест ноктите. Тази инфекция засяга обикновено  външния край на нокътя, като след това се разпространява в нокътното легло и предизвиква жълто до тъмно оцветяване на нокътя, съответно нокътят става чуплив или се удебелява, а крайният резултат е рушене и разпадане.

Да, гъбичките по ноктите на краката са заразни

Нужно е все пак уточнението, че въпросните гъбички може да са навсякъде около нас, но се развиват и причиняват онихомикоза само тогава, когато имунната система на организма е отслабена и/или гъбичките са попаднали на места с нарушена структура на нокътя, дължаща се на удар или някакъв друг вид травма. Освен това са нужни определени условия, за да се размножават, а тези условия са влажна и топла среда.

Поставяне на правилна диагноза за гъбички но ноктите на краката

Най-сигурният начин за установяване на онихомикоза е като се направят микробиологични изследвания, които включват микроскопско и културелно изследване. Взима се материал от засегнатия нокът, процедурата не е болезнена, но лекарят трябва да е сигурен, че нокътят не е бил предварително третиран с противогъбични кремове, лакове или гелове. Взетият материал се поставя в специални условия, като крайният резултат от анализа е готов едва след около месец.

Как се предават гъбичките по ноктите на краката?

Става дума за заразна инфекция, които се нуждае от определени условия, за да се пренесе върху ноктите на краката. Как да се предпазим от зараза на гъбички по ноктите на краката?

  •         На първо място като избягваме ходенето с боси крака на публични места, характеризиращи се с влага и по-високи температури. Например: сауни, а през лятото – басейни, обществени бани, душове.
  •         Да подсушаваме много добре краката след миене.
  •         Да не ползваме чужди кърпи или дрехи при подсушаване на краката.
  •         Да не слагаме чужди чорапи, чорапогащници и обувки, а също и да избягваме предоставянето на лични такива.  
  •         Кърпите и чорапите да се перат винаги на висока температура – над 60 °С.
  •         Да ползваме винаги лични, добре почистени и подсушени ножици за нокти, нокторезачки или пили. При посещение на маникюрист, трябва да се уверим, че ползваните там инструменти са стерилизирани.
  •         Профилактично можем да правим бани на краката със сода бикарбонат или няколко капки етерично масло от зелен чай, която има отлично антимикробно действие.
  •         Да предпочитаме памучни чорапи или такива от естествени материи, които позволяват на краката да дишат. Това ни предпазва от изпотяване на краката и създаване на влажна среда за развитие на гъбички по ноктите на краката.
  •         Краката ни трябва да се проветряват често, затова през по-топлите месеци сандалите и отворените чехли са идеалните обувки за всеки един от нас.

Какво да правим, ако въпреки всичко гъбичките по ноктите на краката се появят?

Ако въпреки всичко, се появят първите симптоми на онихомикоза – удебеляване на нокътя, промяна на цвета на нокътя, за да не се стигне до падане на целия нокът, трябва задължително да се посъветваме с дерматолог.

Противогъбичната терапия чрез локално лечение под формата на лечебен лак е ефикасна, макар и да изисква по-дълъг курс на третиране. Той задължително трябва да  има специална технология, която позволява на активната съставка да навлезе в дълбочина в нокътя, тъй като гъбичките са там, а не по повърхността на нокътя. По време на терапията е много важно да се поддържа отлична хигиена на краката, като се внимава много да не се пренесе инфекцията и върху другите нокти на краката.