Гъбични инфекции на ноктите (онихомикоза): Една безкрайна история?

Онихомикозата все още ли е проблем?

По-голямата част от повърхностните гъбични инфекции са причинени от дерматофити, като сред тях най-трудно се лекува онихомикозата.  Тази гъбичната инфекция е отговорна за 50% от всички заболявания на ноктите. За успешно лекуване на онихомикозата на нокътя се изисква голяма продължителност на лечението, което може да продължи между 6 месеца и една годинa до израстване на нов нокът.  Ноктите на краката могат да отнемат до 78 седмици, за да израснат напълно в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние на пациента. Дори и тогава пълното излекуване често е недостижимо.

Какви са рисковите фактори за появата на онихомикоза на нокътя?

Най-често разпростаненият рисков фактор за развиване на онихомикоза е напредналата възраст. Наблюдава се при близо 20%  от пациентите на възраст 60-79 години, докато при пациенти под 19-годишна възраст този процент е под 1%. Освен това, мъжете имат до три пъти по-голяма вероятност да имат онихомикоза, отколкото жените.
Други рискови фактори включват диабет и състояния, допринасящи за лошата периферна циркулация. Пациентите, които са имуносупресирани, като такива с HIV инфекция или подложени на терапия за рак също са предразположени към гъбична инфекция на ноктите. По подразбиране, онихомикозата представлява независим и важен предсказващ фактор за развитие на синдром на диабетното стъпало.
Няколко неклинични рискови фактори също засягат шанса на човек да развие гъбични инфекции на ноктите. Онихомикозата на нокътя не е преобладаваща в тропическия климат, вероятно защото хората в тези области нямат навика да носят затворени обувки, които създават топла и влажна среда, подходяща за разпространението на гъбичките. Освен това разпространението на инфекции на крака, включително  „стъпало на спортиста“ може да се случи на места като душ кабини, бани или помещения, където подовите повърхности често са мокри и хората са боси. Травма на ноктите също ще увеличи риска от гъбична инфекция на засегнатия нокът.

Как се лекува онихомикозата?

Лечението на онихомикозата се е подобрило значително през последните няколко десетилетия след въвеждането на антимикотичните продукти с широк спектър на действие за локално приложение върху ноктите. При тежки инфекции лечението на онихомикоза може да включва химично или хирургично отстраняване на заразените нокти, системни лекарства, импулсна терапия или комбинация от тях. Курсът на лечение за инфекции на ноктите на ръцете е по-кратък, отколкото при инфекциите на ноктите на краката.

Защо пациентите толкова често се подлагат на рецидив?

Съществуват множество фактори, които могат да допринесат за високата честота на рецидиви на гъбични инфекции на ноктите. Пациентите с генетично предразположение към онихомикоза, които са имунокомпрометирани или имат диабет, вероятно ще получат рецидив и никога няма да постигнат окончателно излекуване. Това може да се дължи или на неуспешно изкореняване на заразяващата гъбичка или на повторно инфектиране с нов гъбичен щам след последващо излагане.
Дори и в случаите, когато заразената гъбичка е напълно унищожена от противогъбичната терапия, пациентите остават в риск от повторна инфекция. Както бе споменато по-горе, хората са изложени на риск от заразяване в много от ежедневните си дейности като ходене до фитнес залата и плувния басейн. Мерките, които можем да предприемем, като например да не ходим боси през обществени душове или хотелски стаи, биха помогнали за предотвратяване на ненужното излагане на риск. Един от най-разпространените начини на инфекция е вътре в домакинствата. Инфекциите на ноктите се разпространяват чрез тесен контакт с членовете на семейството. За онези, които се опитват да избегнат повторна инфекция, мерки като напръскване на обувките си с локален противогъбичен спрей или третирането им с ултравиолетово устройство за обувки след всяко носене биха били разумни. По този начин пациентът трябва не само да лекува инфекцията, но и да прекъсне цикъла на повторното и появяване.