Гъбички по ноктите – кой е застрашен?

Здравето на краката не се определя само от състоянието на кожата на стъпалата. За да имаме самочувствие когато носим отворени обувки, да не изпитваме дискомфорт когато се събуем някъде или посещаваме обществени места като басейни, където обикновено ходим боси, трябва да следим и за хигиената и здравето и на ноктите на краката, защото появата на гъбички по ноктите е проблем, който се отстранява с цената на много време и усилия.

Външни рискови фактори. Хубаво е да сме запознати кои са най-честите причинители на онихомикоза, за да знаем от какви ситуации да се пазим или просто кога да бъдем с повишено внимание.

От външните рискови фактори може би най-популярна и споменавана е влажната среда. Тя може да има различни проявления – влага в самите обувки или влага на климата по принцип. В обувките влагата също може да е резултат или от засилено потене на краката, или заради естеството на материята, която не позволява на кожата да „диша“. Неслучайно е завишен броят на страдащите от онихомикоза спортисти (които често носят затворени обувки и активното движение е причина за изпотяване на краката); хората, които живеят в топли и влажни места; такива, които заради професията си са изложени на постоянна влага; хората, страдащи от хиперхидроза (прекомерно изпотяване), както и тези, на които им се налага по една или друга прична да носят дълго време затворени обувки.

Друга често срещана причина за поява на гъбички по ноктите са нараняванията на нокътната плочка. При нарушения на нейната повърхност се улеснява проникването на гъбичните бактерии. Такъв тип деформации могат да се получат както съвсем случайно и неволно, така и при дълготрайна употреба на неудобни и тесни обувки.

Лошата хигиена също е фактор, който трябва да се вземе под внимание. Когато не се поддържат сухи и чисти стъпалата или се задържат микроби под повърхността на нокътя също е възможна появата на нежелани гъбични инфекции. Не се препоръчва и споделянето на лични принадлежности за баня и инструменти за хигиена на ноктите.

Появата на онихомикоза не е рядко срещана и при хора, които страдат от дерматомикоза (гъбично заболяване по кожата), защото в тези случаи инфекцията се предава от засегнатите участъци към нокътя. Обратният процес (от нокът към кожа) не се наблюдава.

Хората, страдащи от псориазис или рак, също са рискова група по отношение гъбичното инфектиране. Онихомикозата се среща по-често и при активни пушачи.

Индивидуални рискови фактори. Освен външни фактори, има и чисто физиологични предпоставки за поява на гъбична инфекция по ноктите. Те са свързани със специфична обусловеност на организма, която не може да бъде променена. В тези случаи специалистите препоръчват повишено внимание и засилена хигиена.

Онихомикозата е заболяване, което се среща все по-често с напредването на възрастта. Това се дължи на факта, че с напредването на годините се нарушава кръвообръщението и зачестяват травмите по нокътната плочка, която става по-чуплива.

Хората, страдащи от диабет, нерядко страдат от гъбички по ноктите заради недостига на хормона инсулин. Високите нива на глюкоза в кръвта са предпоставка за развитие на микотичните инфекции.

Генетичната предразположеност също е причина за поява на онихомикоза при голяма част от хората. Пациентите с такава фамилна обремененост трябва да бъдат по-внимателни към хигиената и здравето на  краката.

Не на последно място в списъка с рискови фактори са и заболявания, които отслабват имунната система (СПИН) или такива, при които е наложително продължително лечение с антибиотици или кортикостероиди.

Ако попадате в някоя от изброените рискови групи, то може да спазвате няколко основни правила, за да намалите възможността от заразяване: поддържайте добра хигиена на ръцете и на стъпалата; изсушавайте добре кожата при допир с вода, особено между пръстите, поддържайте къси нокти на краката; използвайте чорапи и обувки от естествени дишащи материи; на публични места като басейни и душове използвайте винаги джапанки; не разменяйте обувките си и инструментите за маникюр и педикюр  дори с ваши близки; при проба на обувка в магазин винаги слагайте чорап. В допълнение се хранете и живейте здравословно, за да засилите имунитета си и да повишите естествената сила на организма да се справя с инфекциите.

Polinail® е иновативен лекарствен продукт за лечение на онихомикози с патентована ONY-TEC® технология, благодарение на която активното вещество прониква в нокътя. Нанася се 1 път дневно (върху цялатна нокътна плочка и 5 мм от кожата около няя), препоръчително вечер преди лягане.  Изсъхва бързо за  30 секунди . Третираният нокът не трябва да се мие най-малко 6 часа. Повече за продукта прочетете тук: https://polinail.bg/?page_id=29.