Гъбички по ноктите – как да ги познаем?

Както всяко друго заболяване, така и онихомикозата (гъбичките по ноктите) трябва да бъде диагностицирана правилно и навреме, за да може да се лекува адекватно и с правилните медикаменти. Това е важно, най-вече защото тя може да бъде асимптоматична или нейните симптоми да се припокрият донякъде с тези на други заболявания. Това може допълнително да забави процеса на лечение. Друга причина да не се взимат правилни мерки е възприемането на онихомикозата като козметичен проблем. С тази грешка са наясно всички, на които се е налагало да се справят с тази упорита инфекция, която може да доведе и до затруднения при ходене.

Различните проявления на онихомикозата. Онихомикозата има различни „лица“ в зависимост от начина на развитие на инфекцията и това как гъбичките проникват в нокътя.

Онихомикоза от външната страна на нокътя. Това е най-често срещаната форма на гъбички по ноктите, около 85% от случаите. Тя засяга тази част от нокътя, която е в непосредствена близост и в почти непрестанно съприкосновение с чорапи и обувки. Нарича се още дистална (периферна) латерална  (странична) субунгвална (под нокътя) онихомикоза. Характеризира се с преминаване на инфекцията от краищата към основата, при която плочката си променя цвета и става чуплива. Не са изключени случаи на хиперкератоза – свръхвроговяване, което води до удебеляване на нокътната плочка.

Онихомикоза на повърхността на нокътя. Този тип гъбички по ноктите е най-рядко срещаната инфекция. Нарича се още повърхностна бяла онихомикоза. Както подсказва името и, симтомите и са свързаи с появата на бели петна върху нокътната плочка, след което те стават грапави и чупливи.

Онихомикоза близо до корена. Това е т.нар. проксимална субунгвална онихомикоза. При нея се засяга вътрешната част на нокътя, която е най-близо до лунулата. Тя също се среща сравнително рядко, защото обикновено се развива при наличие на други заболявания като СПИН, диабет, периферни съдови заболявания и др.

Кандидозна онихомикоза. Тази гъбична инфекция се среща при хора, които страдат от съдова недостатъчност или други заболявания. Ноктите придобиват жълтеникав оттенък или се врастват в кожата.

Endonyx онихомикоза. Тя прилича на дисталния тип онихомикоза, но при нея не се наблюдава удебеляване на нокътната плочка.

С какво може да се сбърка? Когато става въпрос за онихомикоза, понякога се налага да се направи диференциална диагноза, защото наличните симптоми са характерни за повече от едно заболяване. Такъв е случаят с псориазиса на ноктите, при който повърхността им се удебелява и е възможно да се отдели от основата. Друг вид заболяване е Лихен планус (вид дерматоза), която може да обхване освен лигавиците, и ноктите.

Ноктите могат да бъдат засегнати от различни заболявания като контактен дерматит, плосък лишей, атопичен дерматит и др. При някои чернодробни заболявания или анемии по ноктите също може да се появят петна и различно оцветяване. Самото удебеляване на нокътя, което е една от проявите на онихомикозата, може да бъде и съвсем отделно заболяване, развито поради вроден генен дефект. Той води до натрупване на твърде много кератин, който прави роговия слой сух и твърд.

При всички случаи е препоръчително е да се консултирате с дерматолог.

При наличие на гъбички по ноктите не трябва да се използват продукти за лечение на гъбички по кожата. Лечението зависи от стадия на заболяването и може да бъде системно, локално или комбинирано (системна + локална терапия).

Локалната терапия може да се прилага за пациенти с лека до умерена онихомикоза т.е. в случаите когато лунулата не е засегната и не повече от 50% от нокътната плочка е инфектирана. Polinail® е иновативен лекарствен продукт за лечение на онихомикоза с патентована  ONY-TEC® благодарение на която активното вещество прониква в нокътя. Повече за продукта прочетете тук: https://polinail.bg/?page_id=29