Гъбички по ноктите – грешките, които правим

Неприятностите, когато страдаме от гъбички по ноктите, са ежедневие, за което трудно спираме да мислим. Студената въздушна струя от климатика, докато сме със сандали причинява болка, допирът до студена или топла вода ни дразни, а да не говорим за неудобството, което продължава през целия ден от по-тесните обувки. В такива случаи трябва да потърсим помощ от лекар, за да се справим гъбичките по ноктите.

Посещението при специалист доста често се отлага и прикриваме проблема, вместо бързо да предприемем мерки, затова сигурно ще се припознаем в следващия мит.

Лак по ноктите, за да не се вижда проблемът

Прикриването на белезите от гъбички по ноктите с лак е най-лесният начин, но пък това е и възможно най-лошата идея. Защо ли? Защото лаковете не позволяват на ноктите да дишат. Те са като стена, която спира въздуха и по този начин гъбичките разрушават нокътя необезпокоявано. Най-добре да ги оставим чисти и сухи – същото правило, което важи и за обувките.

Възможно най-къс педикюр

Много хора, страдащи от гъбички по ноктите, се опитват да държат ноктите си колкото се може по-къси. Това обаче увеличава болката, а със скъсяването се разкрива по-голяма част от нокътното легло, което го прави и по-податливо към инфекцията. Трябва да поддържаме педикюра си естествен, защото по-дълбоко подрязване няма да реши проблема.

Гъбички по ноктите само през лятото

Този мит е свързан по-скоро с надеждата, че през зимата, когато обувките са затворени, а краката подложени на студ, гъбичките по ноктите изчезват. Напротив, инфекцията се влошава през лятото и често се оказва, че е започнала още през зимата, когато краката са били по цял ден в топли чорапи и обувки, без достатъчно проветрение. Тогава и изпотяването и влагата влияят негативно и се пораждат от стоенето на топло в офиса и последващото крачене из вледеняващите снежни преспи.

Гъбичките по ноктите ще се махнат сами

Би било хубаво да е така, но без лечение няма как да ни се случи. Домашните рецепти да се държат ноктите в царевично брашно, вода с морска сол или пък да се мажат с най-разнообразни зехтини може и да са проработили при някого, но масово не действат. За да се отървем от досадните гъбички по ноктите, трябва първо лекар да прецени какви точно са те и лечението да бъде назначено спрямо вида им.

Хирургическата намеса решава проблема

Да, в някои случаи се налага премахване на целия нокът, но това не гарантира, че ще забравите за упоритите гъбички по ноктите. Стигне ли се до такова предложение, не е лошо да потърсите и второ мнение, защото това е най-крайната мярка при наличие на гъбички по ноктите.

Гъбичките по ноктите винаги се появяват отново

Неутрализирането на инфекцията е труден процес, за който трябва да бъдат подбрани точните медикаменти. Да, възможна е последваща поява, но това не означава, че не може тя да бъде преодоляна. Дори да успеем да се излекуваме, пак трябва да си създадем определени навици, сред които са: избор на определена материя за чорапи, препарати за обувки и др.

Това са най-често срещаните митове, свързани с гъбички по ноктите. Необходимо е да ги знаем и да сме информирани и при най-малките притеснения потърсим мнение на специалист.

В борбата с гъбички по ноктите може да използвате лечебния лак Polinail®  с циклопирокс и патентована ONY- TEC технология, благодарание на която активното вещество прониква в нокътя и убива гъбичките. Употребата му е лесна и дискретна. Не забравяйте, че лечението продължава повече от 6 месеца и за да има ефект, то не трябва да бъде прекъсвано през този период. Повече за продукта: https://polinail.bg/