Гъбички на ноктите: как да предотвратите гъбични инфекции

Всеки, който е имал гъбички на ноктите знае, че ситуацията поражда дискомфорт, болка и неудобство. Двете най-чести прояви на микози, които атакуват ноктите на краката и ръцете са онихомикозата и кандидозата, и двете причинени от гъбички.

Онихомикозата обикновено причинява удебеляване на нокътя, повишена чупливост, изкривяване на формата, загуба на естествен блясък и потъмняване. В случай на кандидоза, първият симптом е зачервяване и възпаление на околонокътния вал, който става силно болезнен. При натиск се отделя гноен излив, настъпва нокътна дистрофия и онихолиза, което води до загуба на кутикулата.

Заразяване

Комбинацията от висока температура и влажност е в горната част на списъка с характеристики, които благоприятстват появата и разпространението на всякакъв вид гъбички, включително и причинителите на онихомикоза.

Хората, чиито ежедневни задачи изискват ръцете им да са постоянно мокри: например при пране на дрехи или миене на съдове,  трябва да обърнат внимание на симптомите на гъбични инфекции. Правилото важи и за хора, които имат контакт с химикали. Рисковете за развитие на гъбички на ноктите възникват при подобни условия, особено на влажни места като бани, душове, съблекални, басейни и плажове.

Салоните за красота са места масово посещавани от жени на всички възрасти. Необходимо е да сте нащрек с услугите за маникюр и педикюр. Риск от заразяване при тях съществува, особено при споделяне на замърсени работни инструменти. Това е така, защото като цяло малките лезии между нокътя и кожата са в състояние да отворят врати за проникване на гъбичките. Тези видове наранявания могат да се случат и в процеса на отстраняване на кожичките.

Краката заслужават още повече грижи, не само поради контакт с влажни или мокри подове, но и защото в по-голямата част от времето са обути с чорапи и обувки, създаващи блогоприятна тъмна, топла и влажна среда за прекомерното разрастване на гъбичните микроорганизми. В допълнение, пръстите на краката са разположени в точката на тялото, най-отдалечена от сърцето, което определя по-бавното кръвообращение (в сравнение с ръцете) и затруднява антителата и защитните клетки на тялото да достигнат до ноктите на краката. Това е още един утежняващ фактор.

Хигиена и стерилизация

Изключително важно е строго да се съблюдава добрата стерилизация на инструментите за маникюр и педикюр, като ножички, пили, клещи за нокти и ванички за крака. Пълната хигиенизация е завършена само ако инструментите се поставят в контейнери, специално създадени за тази цел и след това се подложат на уред, известен като автоклав, който използва пара за цялостно им почистване за не по-малко от 20-30 минути.

От клиента зависи да обърне внимание преди започване на процедурата. Неприятностите може да се избегнат, ако се използва личен комплект за маникюр. Ако след процедурата са възникнали някакви тревоги обработете ноктите и кожата с йодна тинктура.

Друг важен съвет: клечки за зъби, пила, ръкавици, найлонови торбички (обикновено използвани за „опаковане“ на краката и ръцете) и други съдове, които влизат в контакт с кожата и ноктите, трябва да бъдат за еднократна употреба. Споделянето на прибори може да причини гъбични (най-често срещаните), бактериални и вирусни инфекции. Струва си да се помни, че при отстраняване на кутикулата, в случай на кръвно нараняване съществува и риск от заразяване с вируса на хепатит.

Консултирайте се с вашия дерматолог и задайте въпросите си

Най-добрият човек за диагностициране и лечение на онихомикозата е дерматологът. В допълнение към клиничната оценка на случая и клиничната история, специалистът може да направи допълнителни тестове,  за да установи дали пациентът има гъбички на ноктите и от какъв вид са те. При ранно поставяне на диагнозата обикновено е необходимо само локална терапия, например с лечебен лак за нокти с противогъбична съставка.