Грижи за ноктите, за да ги запазите красиви и здрави

Ноктите са съставени от кератин, същия протеин, присъстващ и в състава на косата и служат за защита на върховете на пръстите. Когато ноктите не са здрави те се превръщат в портал за навлизането на гъбички и бактерии. За да се предпазите е необходимо да сте запознати с това какво кара един нокът да стане податлив на лющене, разслояване и чупене. Ето и основните причини:

Липса на витамини и минерали

Един от основните признаци за недостиг на витамини в организма са слабите и чупливи нокти. Проблемът възниква когато липсва богата и разнообразна диета. Дефицитът на силиций, витамин А, калций, витамин С, магнезий и витамин В6 най-често води до подобни проблеми.

Мания за гризане на ноктите

Дали от нервност или по навик, много хора си гризат ноктите и разбиват естествената им структура. Това се отразява изключително зле на състоянието им не само от естетична гледна точка. Един крехък и чуплив нокът е по-податлив и изложен  на опастност от развитие на гъбична или бактериална инфекция. Този лош навик също така уврежда зъбите и може да причини дисфункция в челюстта, причинявайки мускулни болки и главоболие.

Грешки при оформяне на маникюра

При хора, които нямат липса на витамини или мания да гризат ноктите си, също могат да се наблюдават някои проблеми като лющене, вълнообразност и постоянно чупливост на ноктите. Много дами не подозират, че правят някои грешки при оформяне на маникюра си, които биха създали проблеми с времето.

Първата и най-често срещаната е да се пили нокътя прекомерно и агресивно, като по този начин се отварят слоевете му и краищата му се изтъняват.

Друга често срещана грешка е да се прилага много сила върху шпатулата, когато се освобождава кутикулата, което от своя страна води до потъване на ноктите.

Наличие на гъбички и бактерии

Гъбичките и бактериите са потенциални заплахи за ноктите и много хора страдат от този проблем. Някои навици благоприятстват разпространението им, като например:

  • Неправилно изсушаване на ръцете и краката;
  • Напълното премахване на кутикулите при маникюр;
  • Споделяне на лични инструменти за маникюр като шпатули, пили, ножички.

Излагане на прекомерни химически компоненти

Може би сте чували за важността да оставите ноктите си без лак за няколко дни, така че да станат по-силни, нали? Това е необходимо поради химическите компоненти, присъстващи в лака за нокти, които могат да ги отслабят. Но не само лакът може да причини щети. Лакочистителите със съдържание на ацетон правят ноктите по-сухи и чупливи.

На какви грижи за ноктите да залагате?

Редица фактори могат да бъдат причина за отслабване на ноктите. Добрата новина обаче е, че има и набор от грижи помагащи да имате здрав и добре поддържан маникюр.

Ежедневни грижи за ноктите

Що се отнася до ежедневната грижа за ноктите ви, трябва да обърнете внимание върху някои детайли от вашата рутина. За да осигурите здрави и красиви нокти, опитайте да следвате следните препоръки:

  • поддържайте диета, богата на витамини;
  • използвайте ръкавици при работа с агресивни домакински препарати;
  • избягвайте да премахвате често кожичките;
  • подхранвайте ноктите и кутикула с етерични масла;
  • поддържайте всички инструменти за маникюр стерилни;
  • не слагайте твърде много слоеве лак и го отстранете след като започне да се лющи;
  • използвайте заздравяваща основа под лака. Тя втвърдява естествените нокти и удължава трайността на лака.

Красивите ръце и маникюр изикват постоянни грижи, но не пренебрегвайте и ноктите на краката си. Те са предразположени в доста по-висока степен на опастността от инфекции. Краката в голяма част от времето са затворени, а тъмната и влажна среда на обувките е предпоставка за развитието на гъбички. Оставяйте краката си да „дишат“ при първа възможност, като не забравяте да се грижите и за тяхната хигиена.

На един нокът му отнема средно 6 месеца, за да бъде напълно заменен. При поява на отклонение от нормална му форма, цвят или твърдост се обърнете за консултация със специалист.