Грижи за краката и ноктите, които мъжете често забравят

От какво се нуждаете, за да поддържате краката си във върхова форма?

Грижата за краката вече не е ексклузивна привилегия на жените. В последните години много мъже обръщат внимание на детайлите на външния си вид и можем да ги видим в салоните за красота, изчаквайки реда си за маникюр или педикюр.

Нашите крака поддържат тялото ни часове наред всеки ден, често са притиснати плътно в обувките и са уязвими от инфекции, причинени от бактерии, гъбички и микроби. Жените са категорични по този въпрос: Колкото и красиво, добре сложено тяло да има един мъж, грозните и миришещи стъпала няма да го доведат до втора среща.Никоя жена не иска да излиза с индивид с очукани нокти, възпалени и инфектирани с микоза стъпала. И това е повече от справедливо, или вие бихте искали да имате жена с подбно описание на краката?

Много мъже не обръщат много внимание на краката си докато не стане твърде късно (крак на атлета, онихомикоза … някой?).

Факт е, че голяма част от мъжете все още не са свикнали да се грижат добре за краката си. Ако страдате от лоша миризма или често инфекции на краката ето някои съвети,които ще ви помогнат да изглеждате добре и да оставите тези проблеми зад себе си.

Ноу-хау за подрязване на ноктите

Водещата причина за врастване на ноктите е грубото им и непохватно подрязване. Ако отрежете ноктите си прекалено късо, може да нараните тъканите в краищата и под нокътя. Освен, че е много болезнено, това може да доведе до инфекции.

Набавете си ножичка с извита дръжка и резец, следващ естествената крива на ноктите. Такава може да намерите в аптеките и дрогериите. Тези ножички са особено полезни за ноктите на краката, които понякога са трудно достъпни. Сега е момента да се замислите кое ви пречи да се прегънете достатъчно и с лекота да се погрижите за педикюра си.

Превенция срещу мазоли

Независимо дали спортувате редовно или сте просто един уикенд воин, вероятно многократно се е случвало да излезете от строя поради появата на болезнени мехури и мазоли по краката си. Виновникът за това обикновено са неудобните обувки, които причиняват протриване.

При тренировка носете винаги в раницата си и комплект лейкопласт, който да поставите на краката си при първите признаци на дразнене. Ако сте го забравили просто помолете някоя жена да ви услужи. Можем да се обзаложим,че тя ще си носи. Това е едно от стотиците неща, които жените винаги държат в чантите си.

Ако въпреки всичко се появят мазоли, потопете краката си в хладка вода за 10-15 минути, за да омекотите кожата, след което внимателно отстранете удебелената кожа с пемза.

Стелки за конфорт и подкрепа на ходилата

В случай, че стоите прави дълги часове (припомнете си последния рок концерт), може да приключите деня със силни болки в краката. Стелките ще направят обувките ви по-удобни. Потърсете такива, които имат гъвкав, синтетичен корпус , което ги прави достатъчно здрави, за да осигурят истинска подкрепа.

Анти-гъбични препарати, пудри и спрейове

Упоритите случаи на „крак на спортиста“ са една от най-честите причини поради които мъжете се обръщат за консултации с дерматолог. Тъмната и влажна среда позволява на гъбичките, предизвикващи тази инфекция да процъвтяват. Добрата хигиена е най-добрият начин за предотвратяване на гъбични инфекции.

След измиване на краката (къде отидоха времената, когато се поздравявахме с „Честита баня“?) ги избършете добре, особено пространството между пръстите, където тези гъбички се чувстат най-добре. Сменяйте чорапите си ежедневно.

За превенция използвайте противогъбични пудри или лосиони. Аптеките разполагат с голямо разнообразие от марки и може да ги закупите без рецепта. Ако краката ви се потят използвайте спрей или пудра, при сухи крака може да се ползват противогъбични лосиони.

Водещата причина за хронично миришещите крака е бактериална инфекция. Потърсете консултация с дерматолог за предприемане на правилното лечение.

Справяне с гъбички на нокътя

Същата гъбична инфекция, причиняваща „крак на спортиста“ може да засегне и ноктите на краката, причинявайки им жълтеникав цвят, удебеляване и чупливост. Тези инфекции отнемат твърде дълго време докато бъдат елиминирани, обикновено между 9-12 месеца до израстването на нов нокът.

Лечебен лак за нокти е широко прилаган противогъбичен медикамент за локално приложение върху ноктите при лека до умерена гъбична инфекция по ноктите.

Вашият най-добър залог все пак е превенцията. Поддържайте добре подрязани ноктите на краката, за да избегнете врастването им, което отваря пътя на инванзията на гъбичките и поддържайте добра лична хигиена.