Врастнали нокти – какво представляват и как да се справим с тях

Ако вече имате врастнали нокти, знаете, че започва с дискомфорт и може да завърши с болезнена инфекция, която изисква медицинска манипулация. Според дерматолозите 5% от проблемите с краката се дължат на този козметичен дефект. Въпреки това много хора все още имат погрешни схващания за това какво може да се направи, за да се предотврати появата му.

Какво представлява врастналия нокът?

Това е състояние, при което върхът на нокътя се врязва в близката кожна гънка. Най-често се получава на палеца на крака, но може да се появи и на другите пръсти на краката, в много редки случаи на пръстите на ръцете. Резултатът е притискане, сърбеж, подуване и болка. При определени обстоятелства, когато нокътя пробие кожата, може да последва инфекция от бактерии или гъбички, а възпалението да доведе до абсцеси, характеризиращи се с натрупване на гной. В крайни случаи може да се наложи хирургическа интервенция.

Основните причини за появата на врастнали нокти са:

Наследственост:

Счита се, че врастналите нокти могат да се предават между поколенията на една фамилия. При някои хора формата на нокътната плочка предразполага врастване по рождение.

Неправилно изрязване на ноктите:

Изрязването на ноктите твърде дълбоко може да предизвика разрастване на кожата около тях. Правилното подкъсяване на ноктите е в права линия без заобляне.

Носене на обувки с неправилен размер:

Тесните обувки или тези с остри върхове могат да изтласкат ноктите надолу към кожата.

Травма на пръста:

Когато един от пръстите на крака е наранен или травмиран, нокътят му може да се врастне в кожата.

Здравословното състояние на нокътя:

Гъбичните инфекции могат да деформират нокътната плочка и да доведат до врастване на нокътя.

Митове и факти:

Мит: Правенето на педикюр на всеки 2-4 седмици е достатъчно за лечението на врастналите нокти.

Факт: Само един дерматолог е в състояние резултатно да ги третира, така че да елиминира причината за врастването им.

 

Мит: Поддържането на ноктите къси ще им попречи да се врастнат в кожата.

Факт: Подрязването на ноктите твърде късо ще има обратния ефект. Най-добре е да изрязвате ноктите си в права линия, като запазите краищата им.

 

Мит: Третирането с домашни лекове гарантира, че врастналите нокти ще изчезнат.

Факт:Твърде много случаи на инфектирани врастнали нокти се дължат именно на домашното им лечение.

 

Мит: Третирането на врастналите нокти от хирург е много болезнено.

Факт: Хирургът използа локални анестетици при манипулациите, което ги прави безболезнени.

 

 Някои предложения за това какво може да направите у дома:

Накиснете краката си в топла солена вода за 15 минути, два пъти на ден. Не забравяйте да ги изсушите добре след изваждане от водата.

Носете само обувки, които не притискат пръстите Ви. Стегнатите обувки ще притискат ноктите в пръстите Ви, което ще влоши ситуацията.

Ако пръстът с врастналия нокът е много подут и възпален, опитайте внимателно да натискате кожата му около нокътя. Възможно е да е малко гнойна. В този случай приложете дезинфекционен разтвор (водороден прекис) и използвайте памучен тампон за нанасяне на антибиотичен крем или мехлем.

Кога се налага хирургично лечение?

 Ако с консервативното лечение не се постигне успех или се повтарят епизоди на обостряне на възпалението, е необходимо да се обмисля оперативно лечение. В случаите на постоянна болка дори и без активна инфекция операцията е наложителна.