Видове заболявания на ноктите и как да се справим с тях

Нашите нокти могат да бъдат отражение на добре подхранваната ни суета или компрометирано здраве. Чупливи нокти, инфектирани с гъбична инфекция, нокти с петна и дори оголени нокти – тези симптоми трябва да се разглеждат като сигнал, че нещо не е наред със самия нокът, с организма или с емоционалнато състояние на човека.

Обикновено дебелината на здравия нокът варира от 0,5 до 0,75 мм. Растежът е около 0.1 мм при ноктите на ръцете и по-бавен на ноктите на краката, но има индивидуални вариации.

Патологичните промени на ноктите са доста разнообразни, тъй като могат да бъдат наследствени или придобити, причинени от локални увреждания или последици от дерматологични и / или системни заболявания.

Най-честите заболявания на ноктите

Ако има промяна в цвета и формата на ноктите, лющене на кожата около тях, болка, бели или тъмни линии, крехкост или друга видима промяна на нормалното им състояние е необходимо да посетите дерматолог.

Бели петна

Ако нокът е бил наранен могат да се появят полукръгли, белезникави петна, точно в основата му, където клетките се възпроизвеждат. Тези петна изчезват спонтанно с растежа на ноктите.

Субунгуални хематоми

Те обикновено се появяват при травма на ноктите. Малките кръвоносни съдове се разкъсват  в нокътното легло и образуват червени петна, обикновено под формата на линии. Медикаментите и / или органичните заболявания могат също да причинят този тип кръвоизлив.

Врастнал нокът

Ъгълът на нокътя се извива в кожата, причинявайки възпаление, растеж на тъканите от страна на ноктите, а понякога и инфекция с много болка. Неправилното рязане на ноктите и много тесните обувки са основните причини за този доста често срещан проблем, който трябва да се остави на обучен професионалист. Врастналият нокът представлява около 50% от проблемите с ноктите.

Гъбични инфекции

Обикновено те се появяват на върха на ноктите и често се получава отделянето на ноктите от нокътното легло. Микозите (гъбични инфекции) в по-напреднало състояние деформират ноктите и може да изискват лечение с перорални лекарства, предписани от дерматолог. Кандидозата е най-честата гъбична инфекция при ноктите. Някои превантивни грижи, като например добро изсушаване на краката и ръцете след измиване помагат много, така че проблемът да не се повтаря. Диагностично заболяването се потвърждава чрез директен микологичен преглед и култура. По принцип лечението е отнемащо време и може да продължи повече от 6 месеца.

Бактериални инфекции

Инфекциите, причинени от бактериите, причиняват зачервяване, подуване, рани и болки около ноктите. Причини включват травма на ноктите или заобикалящата ги кожа и излагане на химикали или други агенти като замърсена вода. Ако нокътят изглежда зеленикав, инфекцията може да е причинена от бактерията Pseudomonas sp. Лечението е предимно медикаментозно като се използва комбинирана антибиотична терапия.

Брадавици

Брадавиците са вирусни инфекции, които могат да засегнат кожата около и под ноктите. Те могат да ограничат функциите на засегнатия пръст. Необходимо е да се потърси дерматолог веднага щом се появят първите симптоми, тъй като инфекцията може да промени формата на нокътното легло или дори да го унищожи поради растежа на тумора (брадавицата).

Първоначалното лечение се извършва с химикали или замразяване, за да се унищожат брадавиците. В някои случаи се изисква операция за отстраняване им.

Миксоидни кисти

Прозрачни торбички, пълни с желатиново вещество, които обикновено се появяват в основата на нокътя. Кистите трябва да бъдат премахнати, тъй като могат да бъдат болезнени и да повредят или деформират нокътя. Процедурата се извършва в дерматологичния кабинет.

Черни петна

Тъмните линии, които се появяват на нокътното легло, могат да бъдат от неопластичен произход или не. Диференциалната диагноза на меланома на сублингвала трябва да бъде направена от дерматолог, който ще направи клиничния преглед и може да поиска биопсия. Причините варират от гъбични инфекции, натъртвания и дори рак.

Псориазис

Това е широко разпространено кожно заболяване, характеризиращо се с червеникави и люспести плаки, които също могат да достигнат до ноктите. Най-честите признаци са неравномерен релеф на ноктите, отделяне на нокътното легло, кафяво-червен цвят на кожата под нокътя, хеморагични линии, слаби нокти.

Изгризани нокти

Навикът е много разпространен и освен че разкрива емоционален стрес, придава ужасен вид на ноктите, може да бъде начин да се вкараме в организма болестни микроби. Постоянният навик да се гризат ноктите и кожичките води до деформацията им.

Често срещано оплакване, особено сред жените. Ноктите стават слаби и крехки, но проблемът може да не е само естетичен. Няколко са причините, сред които хормонален дисбаланс и недостатък на определени хранителни вещества. Диагнозата включва като начало  отхвърляне на други органични причини, които могат да повлияят на крехкостта на ноктите. Лечението се извършва с локални и перорални лекарства.

Съществуват и редица други заболявания на ноктите,  така че ако забележите промяна в тях, консултирайте се с дерматолог, за да се диагностицира заболяването и да се предпише правилното лечение.