Бели петна по ноктите – какво сигнализират?

На този отговор никой не може да отговори еднозначно както и когато ни боли корем – не можем със сигурност да твърдим, че вероятната причина е само една. Но пък е добре да сме информирани кои са вероятните проблеми, за които белите петънца по ноктите могат да сигнализират. Както знаем – своевременните мерки спестяват много нерви и главоболия.

Левконихия. Именно така се наричат тези мънички бели петна по ноктите, които ту изчезват, ту се появяват. Те представляват струпване на протеина, който се намира в роговия слой, при което се губи прозрачността му. Обикновено се местят към края на нокътната плочка при нейния растеж и стигат до край и за около 8 седмици. Наблюдават се по-често в детска възраст и при жените, по-рядко при мъжете. Обикновено са под формата на точки или чертички с големина от 1 до 3 мм, но може да бъде покрита и цялата повърхност на нокътя.

Външни причини:

 • Механично нараняване – това може да е лек или по-сериозен удар, прещипване на пръстите, травми при грижа за маникюра (залепване на изкуствен маникюр, агресивно избутване на кожичките и т.н.). Не винаги става въпрос за увреждане, което да е забележимо или осезаемо. Много често това са микротравми, които ние дори и не усещаме, но нокътят ни реагира.
 • Използване на некачествени продукти – това може да е агресивен ацетон, лак за нокти или домакинска или промишлена химия, която влиза в непосредствен контакт с ръцете и ноктите. Проблемът се задълбочава най-вече когато става въпрос за честа употреба.
 • Дълготрайно съприкосновение – нанасянето на лак слой върху слой и увеличаване на времето, в което той покрива нокътната плочка.
 • Неправилно израстване на нокътя – може да се получи при травма, като в тези случаи белите петънца обикновено са в краищата на нокътя и по-скоро са като малки въздушни балончета, които постепенно се изместват при растежа.

Вътрешни причини:

 • Липса на витамини – намален прием на вода и неправилно хранене с по-малък прием на  минерални соли, есенциални аминокиселини и витамини.
 • Липса на важни микроелементи – до такава липса се стига при диети и системно недохранване. Злоупотребата с такъв неправилен режим води до рязко намаляване на нивта на цинк, желязо и калций. Най-често при липса на цинк нокътната плочка започва да се лющи и да изтънява. Възможно е и намаляване на някои сетивни възприятия като обоняние и вкус.
 • Онихомикоза – възможно е белият цвят по ноктите всъщност да са гъбички. Тяхното наличие прави нокътната плочка бяла и ронлива. (прочети повече по темата)
 • Бъбречни и чернодробни заболявания
 • Лош метаболизъм
 • Анорексия
 • Анемия
 • Депресия и нервно изтощение

Не трябва да се забравя, че левконихията е доста често срещана и не трябва да си приписваме сами диагнози. Ако все пак нейната поява ни притеснява, преди да отидем на лекар е хубаво да наблюдаваме белите петънца известно време, за да можем да споделим на лекаря колко често се появяват те, местят ли се при израстване на нокътя и дали увеличават размера си.

 

Прочети още:

Как да поддържаме здрави нокти на краката?

Нездрави и чупливи нокти, кои са причините?

Как действат лечебните лакове за нокти?

Гъбички по ноктите – кой е застрашен?