Басейни и спа центрове: как да избегнем инфекции на краката

Съблекалните на басейни и фитнес зали в голямата си част са горещи, влажни места, обикновено без приток на слънчева светлина. Ето защо те продължават да са рискова среда за заболявания на краката като дерматомикоза, онихомикоза и брадавици, въпреки напредъка в грижата за хигиената и безопасността на посетителите.

Качеството на СПА центровете се подобри много през последните години, но това не означава, че те вече не са рискови места за инфекции, особено на краката. Курортите са места, посещавани от голям брой хора, където не всеки носи чехли, а ходи бос, а е известно, че топлата, влажна и тъмна среда благоприятства растежа и размножаването на микроорганизми като гъбичките, които са отговорни за микозите.

Гъбични инфекции на краката

Има около сто хиляди вида гъбички, но само около 150 от тях са потенциално патогенни за човека. Сред тях са дерматофити и дрожди, отговорни за онихомикозата (гъбички по ноктите) и дерматомикозата (микоза на кожата). Тези проблеми са много чести – микозите засягат около 70% от населението поне веднъж в живота, но ранната диагноза помага лечението да бъде ефективно и е важно да се познават добре симптомите.

  • Онихомикоза

Промените в нокътя, в цвета, дебелината, чупливостта и понякога миризмата му са предупредителни знаци. В начална фаза онихомикозата няма други симптоми, но с прогресирането на болестта промяната на външния вид на нокътя, както и удебеляването му може да доведе до болка при ходене или пълното му разрушаване и загуба.

  • Дерматомикоза

Първите признаци на инфекция могат да бъдат открити при появата на сърбеж, лющене на кожата и понякога неприятна миризма. Само когато дерматомикозата е в по-напреднал стадий и освен гъбички имаме и бактериално замърсяване, можем да кажем, че сме изправени пред така нареченото състояние“ крак на атлета „. Въпреки името си, заболяването може да засегне всеки с дерматомикоза, която се развива в хроничен стадий и едновременно е налично бактериално замърсяване.

Внимание: при първите симптоми е препоръчително да се консултирате с дерматолог, за да потвърдите диагнозата и започнете лечението своевременно, съобразно вашето състояние.

Начини на заразяване

За предаването на гъбичната инфекция е необходимо да има „шлюз“, който в повечето случаи е малка, невидима с просто око лезия върху кожата или нокътя. Поради тази причина ходенето по мокри повърхности около басейни и съблекални и къпане в обществени душове с боси крака увеличава риска от заразяване.

Превенция и диагноза

Както при почти всички здравни проблеми, така и когато става въпрос за здравето на краката, профилактиката е най-важна. За да се намали възможността от инфекция в спа центъра, на плувен басейн или фитнес зала и да се гарантира ранна диагностика на всеки проблем, който евентуално може да възникне, лекарите препоръчват:

– Винаги носете чехли, когато ходите на спа или друго обществено място;

– Никога не ходете бос близо до басейна, дори когато идеята е просто да станете от шезлонга, за да се потопите във водата. В такъв случай трябва да обуете чехлите си дори до ръба на водата;

– Не споделяйте обувки с друг човек;

– Сменяйте ежедневно чорапите и обувките;

– Носете чорапи с възможно най-високия процент памук;

– Мийте краката си всеки ден, за предпочитане с мек сапун;

– Изсушете внимателно краката си, без да забравяте зоните между пръстите;

– Не режете кожичките на ноктите на краката;

– Наблюдавайте редовно състоянието на краката и бъдете внимателни към всякакви промени в ноктите;

– Не правете самолечение;

– Консултирайте се с дерматолог при първите признаци на промени в кожата и / или ноктите на краката. При ранно поставяне на диагнозата обикновено е необходимо само локална терапия, например с лечебен лак за нокти с противогъбична съставка.

– Не отлагайте започването на препоръчаното лечение.