7 факта за гъбичките по ноктите, които трябва да знаете

Гъбичките по ноктите водят до редица промени във външния им вид, като обезцветяване, одебеляване, чупливост и разслояване.

Обикновено се появяват в резултат на намален имунен отговор на организма, но могат да бъдат причинени и от:

  • Прекалено изпотяване;
  • Някои видове обувки;
  • Контакт със заразени повърхности.

Въпреки, че наличието им не представлява сериозен здравословен проблем, от съществено значение е да се започне незабавно лечение не само по естетически причини, но и защото на по-късен етап може да се стигне до поява на бо

лка и други усложнения.

Полезно е да се знаят някои важни факти за гъбичките по ноктите, за да се вземат необходимите превантивни мерки за предпазване от заразяване.

Ето основните:

1. Гъбичките са заразни

Гъбичната инфекция  не е силно заразна, но може да се предава в някои ситуации като споделяне на обувки, чорапи, кърпи или инструменти за маникюр.

Бактериите и гъбичките могат да останат върху повърхности в банята и на пода, така че е препоръчително да носите джапанки при ползване на обществени съблекални и душове.

2. Навици, които помагат за предотвратяване на гъбичкични инфекции

Освен да не споделяте ли

чни вещи, добре е да поддържате ноктите си къси, чисти и сухи.

След излизане от банята, преди да обуете обувките си, подсушете краката си добре с кърпа.В допълнение, чорапите трябва да са направени от дишащи материи, които помагат за предотвратяване на задържането на влага.

От съществено значение е и да се поддържа балансирана диета, богата на хранителни вещества, които укрепват имунната

система.

3. Не всички лечения са ефективни.

Прилагането на „домашни“ рецепти не е ефективно за намаляване и контрол на инфекциите, причинени от тези микроорганизми. В повечето случаи гъбичките оцеляват и продължат пролиферацията си. Някои от тези „лечения“ могат да доведат и до алергични реакции и изгаряне на кожата.

Най-добре е да се потърси консултация със специалист за назначаване на фармакологично лечение. При лека до умерена гъбична инфекция по ноктите може да се приложи локална терапия, например с лечебен лак за нокти, а при по-напреднала инфекцияи по-голям брой засегнати нокти се предписват и медикаменти за орално приложение.

Лечението може да отнеме няколко месеца до напълното израстване на нов нокът, необходимо е да се запасите с търпение и постоянство.

4.Това е често срещана инфекция.

Инфекциите на ноктите се причиняват обичайно от дерматофити, които са склонни да се разрастват лесно и бързо във влажна и гореща среда. Това е често срещана инфекция сред населението. Всеки втори човек е бил засегнат от тях поне веднъж в живота си.

Податливостта към инфекция нараства с възрастта и е трудно да се открие в началото. Мнозина може да страдат от този проблем, без дори да го знаят.

5.Прекомерната влага увеличава риска от развитие на инфекции

Постоянното излагане на ноктите в контакт с вода за дълго време е друг фактор, който увеличава риска от инфекция. Влагата уврежда защитния им слой и отслабва кутикулите, като по този начин улеснява навлизането и растежа на микроорганизмите.

6.Появата им е свързана със заболяването „крак на атлета“

Повечето пациенти с проблеми с ноктите имат или са имали състояние известно като „крак на атлета“. Това е гъбична инфекция, характеризираща се с напукване и лющене на кожата между пръстите на краката или отстрани на стъпалото. Често се среща сред спортисти и плувци, тъй като те са изложени постоянно в среда, улесняваща растежа на гъбичките.

7.Могат да са симптом на други заболявания

Внезапната поява на гъбичките по ноктите може да е признак за хронични здравословни проблеми с кръвообращението, диабет или уязвима имунна система. По-голям риск от заразяване с гъбички имат хора, страдащи от проблеми с кожата, като псориазис и дерматит.

И не забравяйте, че винаги е най-добре да се консултирате с Вашия лекар, защото той ще посочи подходящото лечение за всеки конкретен случай.