Укрепете ноктите си със седем прости стъпки

Сред естетическите проблеми, които най-много притесняват жените, са слабите и чупливи нокти. Освен крехки и порьозни, те могат да имат и други дефекти, като петна, линии и жълтеникав цвят. Според дерматолозите, някои от основните причини за слаби нокти са прекомерната употреба на емайловите препарати, небалансираната диета, директният контакт с почистващи препарати и не на последно място гъбични инфекции. Специалистите посочват как следвайки седем прости стъпки може да подсилите ноктите си и да възвърнете блясъка им.

Дайте ваканция на лака за нокти

Здравите нокти не реагират отрицателно на контакт с лака, но неизбежно изсъхват при прекомерна употреба на ацетон. Ноктите стават по-порьозни и с белезникав външен вид, защото продуктът е изключително агресивен и прониква през нокътната плочка, което благоприятства разрушаването им. Ето защо се препоръчва да останете най-малко един ден от седмицата без лак или няколко дни, ако ноктите са вече отслабени. Друг съвет е да не се полира нокътната плочка, тъй като това ще премахне естествената защита на ноктите и ще усложни проблема.

Балансирайте храненето си

Ноктите са богати на протеини и могат да бъдат увредени, ако организма на човек е в неравновесие, което може да бъде причинено от еднообразна и бедна на витамини и минерали диета. В този случай специалистите препоръчват да включите в менюто си храни, богати на желязо (тъмнозелени зеленчуци, червено месо, яйца), витамини от групата B (бобови храни, броколи, гъби, цитрусови плодове) и цинк (ядки, морски дарове, пълнозърнести храни).

Използвайте овлажнители за кожата на ръцете и ноктите

Дехидратираният нокът се чупи лесно. За да се предоврати проблема няма нищо по-добро от използването на хидратанти. Тяхната употреба спомага за увеличаване гъвкавостта на протеиновите влакна, което пречи на ноктите да се счупят лесно. Препоръчва се подсилено поставяне на продукта в основата на ноктите, върху кожичките, където има по-голяма абсорбция на хранителните вещества. При избора на овлажнител, предпочитайте тези, съдържащи етерични масла и урея.

Използвайте ръкавици при работа с почистващи препарати

Химичните продукти, като перилни и почистващи препарати за домакинството, при директен контакт с кожата са агресивни към ръцете и особено към ноктите. Дори да държите ръцете си във вода дълго време е вредно, защото оставя ноктите временно по-меки. Продължителното излагане на влага е предпоставка и за възникване на гъбични инфекции на ноктите.  За да се предпазите просто използвайте водоустойчиви ръкавици за всички домашни задължения – от миенето на съдовете до хигиената на банята.

При гъбична инфекция на нокътя започнете незабавно лечение

Дори незначително обезцветяване на нокътната плочка може да бъде признак на гъбична инфекция. Ако подозирате, че имате такава, се консултирайте с дерматолог и започнете незабавно лечение. Локалната терапия с лекарствен антимикотичен продукт с широк спектър на действие във вид на лечебен лак за нокти е подходяща при лека до умерена гъбична инфекция.  От основно значение е активната съставка да има антимикотично действие и също така лекарствения продукт да може да прониква в нокътя, тъй като гъбичките не са на повърхността, а дълбоко под него.

Запазете кутикула на ноктите

Кутикула е тънка кожичка, която защитава основата на ноктите срещу навлизането на гъбички и бактерии и не трябва да се отстранява. Въпреки това, за естетически цели, е станало рутинно маникюристите да го премахват изцяло. Избутването на кутикулите е далеч по-правилния избор. При посещение в салона се уверете също така, че принадлежностите за маникюр са добре стерилизирани. Непочистените инструменти могат да предизвикат както гъбични, така и  други инфекции.

Подрязвайте и пилете ноктите с внимание

Подрязвайте нокътя по цялата му ширина като оформите дъга и оставите 1-2 мм отстрани. Не режете ноктите твърде дълбоко, тъй като по този начин улеснявате проникването на бактерии под тях. Завършете процедурата с пиличка, която да изглади ръбовете и да ги заобли.