Рисковете на затворените обувки

Есен е. Със съжаление и малко носталгия прибираме обувките с отворени пръсти и шарени каишки и правим място в рафта на затворените обувки, ботите и ботушите. Хвърляме бърз поглед сред тях: червени, черни, кафяви, на ток, на платформа… Но всъщност не цветовете и моделите са важни, а материалът, от който са изработени.

Защо естествените материали са толкова важни? Отговорът се крие само в една дума: те „дишат“. Кожата, от която се правят обувките е естествена. Както човешката кожа, и тя има пори, макар и миниатюрни по размер, еластична е и разтеглива. Материалите, които се срещат най-често са лицева кожа, набук, велур и фодра.

Лицева кожа. Тя може да не е равномерна и да има малки несъвършенства по повърността си, но това не намалява нейните най-основни преимущества: тя е качествена и здрава и най-важното – пропусклива.

Велур и фодра. Ествествената кожа е съставена от различни слоеве, които могат да бъдат отделени един от друг при специална обработка. При този процес се получава леко мъхест материал, който е мек на пипане и доста по-пропусклив.

Набук. Разслоената веднъж кожа може да бъде допълнително импрегнирана, за да се увеличи нейната устойчивост на влага и вода. Този материал се предпочита за есенно-зимния сезон, тъй като се поддържа лесно и предпазва добре краката.

Когато си купуваме обувки трябва да се информираме от какъв материал точно са направени и дали са водоустойчиви. Но не трябва да забравяме да гледаме не само отвън, но и отвътре. Ако искаме краката ни да „дишат“ няма смисъл да даваме повече пари за обувки от естествена кожа, ако вътрешната част е от изкуствена. Именно тя е в непосредствена близост до стъпалата ни.

Навиците през есента и зимата. Освен обувките, е хубаво да обърнем внимание и на другите приятели на краката ни през студените месеци – чорапите и пантофите.

Чорапите са като втора кожа, защото не ги сваляме докато не си легнем (а има хора, които дори спят с чорапи, така че за тях твърдението важи с пълна сила). Знаем, че някои от тях запотяват краката ни, но нали по-важното е да ни е топло… Грешно! Има и естествени материи, които могат да задържат температурата на тялото, но за да се сдобием с тях трябва да потърсим и да се поинтересуваме малко повече. Да, отнема време, но то е инвестиция в нашето здраве.

Същото важи и за пантофите. В магазините се продават много симпатични, цветни и топли на пръв поглед пантофи. Слагаме си крака и след малко ни е комфортно, но след час? Кракът се е изпотил и е станал повече от идеална среда за развитие на гъбични инфекции.

Добрите навици са свързани с купуване на обувки, чорапи и пантофи от естествени материали и материи, когато е възможно. Когато не можем да си го позволим, то поне можем да бъдем по-стриктни при личната си хигиена – да сменяме чорапите си веднага след като се приберем и да  измиваме стъпалата добре преди да обуем новите.

Помощ – онихомикоза! Ако все пак не се справим с този проблем и гъбичките по ноктите на краката са вече факт, е важно да се вземат бързо мерки. Polinail® е лечебен лак за нокти, който се прилага локално при лека до умерена гъбична инфекция по ноктите. Благодарение на иновативната патентована ONY-TEC® технология за пренос на активната съставка се осигурява по-добра пенетрация на сiclopirox в прицелните тъкани. Премахва се лесно без пили и органични разтворители. Образува еластичен, пропусклив на влага и въздух слой, който е невидим върху нокътя и не се лепи. Повече за продукта тук: http://polinail.bg/?page_id=29.