Помагат ли домашните лекове срещу гъбички по ноктите?

Имали ли сте някога гъбички по ноктите и познавате ли някой който е имал? Тези заболявания се срещат често и изискват продължително лечение, търпение и постоянство. Много хора се борят с проблема в продължение на години. В тези случаи обичайно е

да се потърси решение в интернет или препоръки на роднини и приятели, преминали вече през това. Като цяло редица „домашни“ алтернативи могат да се намерят като заместител на доказани медицински процедури, които често са скъпи и изискват повече време и дисциплина.

Но дали домашните лекове за гъбички по ноктите  наистина работят? Нека разберем малко повече за това.

Какво представлява микозата на нокътя

 Микоза е общото наименование на различни инфекции,

причинени от гъбички. Тези гъбички се хранят с кератина на ноктите, кожата или косата и се размножават при благоприятни условия (обикновено при повишена температура и влажност, без наличие на светлина).

Когато микозата засегне ноктите или кожата около тях, заболяването се нарича онихомикоза. Тя може да увреди както ноктите на краката, така и тези на ръцете, особени при хора които:

 • Са на възраст над 40 години, тъй като ноктите растат по-бав
 • но след тази възраст;
 • Практикуват спортове, които водят до наранявания и травми на ноктите на краката;
 • Имат отслабена имунна система, лошо кръвообращение или диабет;
 • Приемат често или за продължителен период от време антибиотици;
 • Имат пряк контакт с вода или работят целодневно във влажни помещения.

Основните признаци за наличие на гъбички по ноктите са:

 • Промяна в цвета (нокътя става жълтеникав, белезникав или потъмнява);
 • Удебеляване и чупливост;
 • Деформация;
 • Болка с променлива интензивност;
 • Неприятна миризма.

 Домашни рецепти за лечение на оникомихоза: митове и истини

Ето някои предложения за домашно лечение, които ще намерите в интернет и опастностите от прилагането им, на които бихте се изложили при замяната на професионалното медицинско лечение:

 • Чесън:

Чесънът притежава антимикробни и противогъбични свойства и затова мнозина препоръчват локално приложение в чист вид или под формата на „мехлем“ или паста. Въпреки това, пряк контакт на суров чесън с кожата може да причини химически изгаряния, а при хора с по-голяма чувствителност – алергични реакции като дерматит.

 • Лимон:

Също има известно бактерицидно и противогъбично действие, като някои „рецепти“ препоръчват засегнатите части да се накисват в лимонов сок. Няма научна основа доказваща ефективността на сока от лимон за лечение на гъбични инфекции. Напротив, той може да причини увреждане на кожата, поради киселинността на плода. Кожата, която е в контакт с лимона, ако е изложена на слънце или високи температури, може да понесе изгаряния или поява на петна.

 • Ябълков оцет:

За ябълковият оцет се говори, че се бори с микозата като неутрализира рН на кожата. Известно е обаче, че киселото рН на оцета убива гъбичките in vitro в лабораторията, но същата киселинност обикновено не се постига в ноктите. Така че само ще си загубите времето с оцета и ще продължите да имате гъбички на ноктите.

Като цяло хората са склонни да вярват в домашните лекове, защото това са естествени продукти и не би трябвало да има риск. Но домашното лечение, макар и с естествени продукти, може да предизвика дразнене, алергия и други по-лоши странични ефекти. Да не говорим, че дори да няма поява на нежелана реакция, това лечение няма да даде резултати, тъй като няма научни доказателства, че тези „домашни средства“ наистина работят.

При правилно ръководство лечението на гъбичките на ноктите може да отнеме няколко месеца, понякога до една година, но това ще бъде окончателно решение на проблема.

 Лечение на онихомикозата

Първата стъпка е в поставяне на диагноза – колкото по-рано, толкова по-добре се идентифицира инфекциозната гъбичка, както и стадия на онихомикозата.

Лечението трябва да се предписва от специалист в областта и ще зависи от състоянието на пациента. Терапията може да бъде системна, локална или комбинация от двете.

При леки до умерени гъбични инфекции може да се приложи локално лечение с медикаменти за локално приложение като лечебен лак за нокти. Важно е лечението да да продължи до пълно излекуване и израстване на изцяло здрав нокът.

При сериозни инфекции, когато са засегнати повече нокти или при наличие на предразполагащи фактори като диабет, се налага и перорално лечение. То се провежда по схема и с продължителност, които се контролират от лекуващия лекар.

При определени случаи се предписва и комбинация от двата метода на лечение.