Ноктите отвътре: кератин и цистеин

Какво знаем за ноктите? Отдаваме ли им подобаващо внимание? Често ги приемаме като част от тялото, която ползваме за декорация и разкрасяване под формата на маникюр и педикюр, но не се замисляме колко важни са те и че са показател за цялостното ни здравословно състояние.

За да бъдат ноктите ни здрави, е необходимо да са балансирани количеството протеини и аминокиселини, които ги изграждат. Те се наричат кератин и цистин.

Кератин.  Този протеин е основата, на която са изградени не само ноктите, но и косата. При животните това могат да бъдат перата, човките, копитата или рогата. Неслучайно и името му произхожда от гръцката думаkératos, която означава „рог“. Той представлява 80% от състава на човешкия нокът. Останалата част са хидратиращ флуид, от който зависят еластичността и блясъка и минерални соли (калций, селен, хром, фосфор, цинк), свързани със здравината.

Кератинът е изключително деликатен елемент и това, което ние виждаме и пипаме т.е. твърдата външна част на нокътя са всъщност мъртви клетки, които служат като предпазен щит на „живия“ кератин, който се намира отдолу. При неговия растеж постепенно се избутва тази мъртва тъкан. Неслучайно специалистите съветват да се грижим за външния слой на ноктите и да го хидратираме, защото той има важната функция да предпазва.

Кератинът е протеин, състоящ се от дълги вериги от аминокиселини, в които присъстват и различни витамини и микроелементи. Една от най-важните аминокиселини съдържа сяра и се нарича цистеин.

Цистеин. Молекулите на цистеина изграждат тази на цистина, който пък от своя страна лесно се преобразува в L-цистин. Благодарение на него се ускорява растежът на клетките на кератин. Освен това тази аминокиселина подпомага производството на колаген и е отговорна за още много процеси в тялото, свързани с предпазване от вредните свободни радикали и радиационни лъчи.

За здравето на ноктите. Има ралични фактори, които могат да повлияят негативно на образуването и производството на кератин и респективно на здравето на ноктите. От една страна това може да са гъбични заболявания като онихомикоза, която може да бъде повлияна успешно от лечебни лакове за нокти. От друга страна трябва да се обръща внимание и на общото здравословно състояние. Стресът и дефицитът на различни микроелементи също могат да доведат до отслабване на структурата на кератина.

Храните, които спомагат за образуване на кератин са тези, богати на протеини, защото в тях се съдържат аминокиселини, необходими за кератиноцитите (основният вид клетки в епидермиса, произвеждащи кератин). За предпочитане са пилешкото месо и рибата, както и черния дроб.

Не трябва да се пренебрегват и плодовете и зеленчуците, които съдържат витамин С (портокали, лимони, брюкселско зеле, чушки), защото той спомага да се усвояват протеините от растителен произход в тялото, които са базови елементи при производството на кератин. Същото важи и за храните, богати на витамин В7 като карфиол и броколи.