Нездрави и чупливи нокти, кои са причините?

Ноктите на ръцете и ноктите на краката са онази част от тялото, която издава до голяма степен характера и отношението на една дама към външния си вид. Все пак важно е уточнението, че добре направеният маникюр или педикюр имат значение, но не са задължителни, когато става въпрос за красиви и здрави нокти. Често дори лакът е начин да бъде скрит определен дефект върху нокътя, като жълтеникав цвят или неравност. Проблемът се задълбочава, когато ноктите започнат да се чупят.

Основни причини за нездрави нокти

  •         Гризане на ноктите
  •         Използване на агресивни почистващи препарати без ръкавици
  •         Отваряне с нокти на капачките на бутилки или кутии
  •         Прием на храна, бедна на витамини и минерали
  •         Вършене на градинарска работа без ръкавици
  •         Недобра хигиена на ръцете
  •         Когато ноктите не могат да дишат (например, когато са постоянно покрити с лак)
  •         Гъбички по ноктите (онихомикоза)

Неправилно хранене и чупливи нокти

Небалансираните диети дават винаги отражение върху здравето на ноктите. Липсата на желязо прави ноктите крехки и чупливи. Богати на желязо храни са червените меса, риби, богати на омега-3 мастни киселини, спанак, грах, леща и боб, изсушени плодове и яйца. За усвояването на желязо, особено от растителните източници е важен и приемът на витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове, боровинки, марули, домати и други.

Неправилното хранене по принцип затруднява образуването на един особен вид белтък, който участва в изграждането на ноктите и космите. Този белтък се нарича кератин и е отговорен за здравината на ноктите. При евентуална липса ноктите започват да се нацепват или чупят.

Некачествената козметика също вреди на ноктите

Не се доверявайте безрезервно на лакочистители и лакове за нокти. За съжаление по-голямата част от тях съдържат вредни химични вещества, които нарушават не само структурата на ноктите, но имат и отрицателно въздействие и върху други части от тялото. Бъдете нащрек, ако в състава на лака са включени дибутил фталат, толуол и формалдехид.

От друга страна плътният пласт лак върху ноктите не им позволява да дишат и това често води нарушаване на структурата и цвета им. Преди нанасянето на оцветяващия лак, използвайте задължително подхранваща основа за лак.

Обърнете особено внимание на гъбичките по ноктите

Гъбичките по ноктите предизвикват не само чупливост на ноктите, но ги лишават от блясък, появяват се жълти, бели или тъмни петна. Възможно е самите нокти да се удебелят, а краищата им да се извият. Гъбичките по ноктите не са за пренебрегване, тъй като неправилното лечение или тотално пренебрегване има сериозни последствия. Освен загуба на нокътя, което е изключително болезнено, може да се предизвика разпространяване на гъбичната инфекция и върху кожата на главата, лигавиците и останалите нокти на краката и ръцете.

Гъбичните инфекции по ноктите се развиват бавно, затова и остават скрити за дълъг период от време. В същото време лечението от гъбички по ноктите е изключително бавен и труден  процес. В повечето случаи са необходими от 6 до 8 месеца, когато говорим за гъбички по ръцете и 9 до 12 месеца – за гъбички по краката.

Polinail® е първият водно-разтворим лечебен лак с патентно защитена ONY-TEC® технология, посредством която, активното вещество прониква в нокътя. Прилага се 1 път дневно в тънък слой върху цялата нокътна плочка, 5 мм от околната кожа и ако е възможно под свободния ръб на засегнатия нокът/нокти след предварително измиване и подсушаване. Изсъхва само за 30 секунди и не отделя никаква миризма. Единственото правило е третираният нокът/ нокти да не се мие/мият най-малко 6 часа след нанасянето на лака. Затова и е препоръчително да се нанася бвечер преди лягане.