На какво се дължи потенето на краката. Предпазни мерки

Върху стъпалата на краката се намират множество потни жлези: 600 потни жлези на квадратен сантиметър. За сравнение, на гърба си човек има 10 пъти по-малко потни жлези. Нищо чудно тогава, че потенето на краката е нещо много по-осезаемо. И въпреки че говорим за естествени процеси на терморегулация в организма, съществуват и ред причини, които допълнително провокират обилно потене.

Основни причини за потене на краката

В повече от случаите става дума за ползване на обувки и чорапи от изкуствени материи, които пречат на кожата да диша. Обувките или чорапите от синтетични материи действат като затворена найлонова торбичка, която не позволява изпаряването на влагата и води до нейното натрупване. Често усещането за потни крака бива съпътствано и от неприятна миризма, която се дължи на действието на бактерии, намиращи се върху повърхността на кожата. Те разлагат натрупаните потни и мастни секрети, отделени върху краката.

За съжаление неприятната миризма, провокирана от потенето на краката не е единственият проблем. По-притеснителен е фактът, че влажната среда, която се създава върху краката при тяхното потене води до благоприятни условия за развитие на гъбички по ноктите, микроорганизми и бактерии.

Потенето на краката може да е сигнал за по-сериозен проблем

Повишеното изпотяване на краката може да се дължи на хиперфункция на потните жлези: първична или вторична. Причините за първичната хиперфункция на потните жлези не са известни, със сигурност се знае единствено, че се предава по наследствен път. Проявата й започва още в юношеска възраст. Първичната хиперфункция на потните жлези води до потене не само на краката, но и на ръцете, челото и подмишниците. Почти не се проявява нощно време.

Вторичната хиперфункция на потните жлези може да се дължи на някои заболявания, като диабет, Паркинсон, заболяване на щитовидната жлеза. Менопаузата също е причина за хиперфункция на потните жлези, тъй като пониженото количество на хормона естроген води до нарушения във функционирането на хипоталамуса (център в междинния мозък), който пък от своя страна отговаря за терморегулацията на тялото. При прием на етрациклични антидепресанти, антипиретици или регулатори на кръвното налягане също може да се наблюдава хиперфункция на потните жлези.

Предпазни мерки срещу потене на краката

При по-обилно потене на краката, задължително трябва да се обърне внимание на:  

  • Честа смяна на чорапите – поне веднъж дневно.
  • Чорапите и обувките да са от естествени материи.
  • Обувките трябва да са удобни и да не стягат.
  • Нужно е обувките да се проветряват често на въздух и слънце.  
  • Краката да се мият ежедневно с подходящ сапун, след което трябва да се подсушат добре. (Подходящ е сапунът от бор, тъй като е богат на  етирични масла, действа антисептично и дезинфекцира кожата.)
  • Добре действат вани със сода бикарбонат или глинени вани.
  • Съществуват подходящи пудри срещу потене на краката.
  • При някои хора помага отвара от градински чай и тинтява, тъй като съдържат антиферментационни вещества.