Могат ли гъбичките по ноктите да причинят болка?

Гъбичките по ноктите обикновено не причиняват болка, освен ако инфекцията не се е равила до стадий, при който е възможно сцепване или дори отлепване на нокътната плочка.

Появата на гъбички по ноктите е не само естетичен проблем, който предизвиква загриженост в началото на летния сезон.  Ако гъбичките не се лекуват, те много бързо могат да се разпространят по всички нокти, както и по съседните тъкани и да предизвикат масивна гъбична инфекция. Бавното и  постепенно развитие на симптомите не винаги се забелязва навреме, но е изключително важно да започнат да се третират възможно най-скоро.

Първите симптоми се проявяват с промяна в цвета и структурата на нокътя. По-късно, когато инфекцията се развие, се забелязва отслабване и нарушаване на кератиновия слой, което може да завърши с пълна загуба на нокътя.

Могат ли гъбичките по ноктите да причинят болка?

Пациентите с това състояние често си задават въпроса защо болка не се усеща по време на ранните етапи на инфектиране.  Причината е, че заразената нокътна плочка и засегнатата тъкан под нея са слабо чувствителни, а в някои случаи и безчувствени. Проблемът обаче прогресира и предизвиква болка, когато инфекцията достигне до по-висок стадий на развитие. Оставяйки я да се разпространява, без да е предприето лечение, много вероятно е чувствителността в областта да се увеличи, което ще доведе до този и други симптоми.

Симптомите на гъбична инфекция могат да включват:

  • Промяна в цвета на ноктите;
  • Удебеляване или изкривяване на ноктите;
  • Ронливост, чупене на ноктите или пълна им загуба;
  • Болка и сърбеж на кожата около ноктите.

Основни причини и предпоставки за развитие на гъбички по ноктите

Онихомикоза е медицинското наименование на гъбичките по ноктите. Това е инфекция, която възниква, когато дерматофитите и бактериите /дрожди и плесени/ се разпространят прекомерно в ноктите на ръцете или краката.

Тези микроорганизми обитават и се развиват  по-лесно в топла и влажна среда, като тази в затворени и стегнати обувки, басейни и други обществени помещения като съблекални и душове на фитнес зали. В допълнение, те могат да атакуват при отслабване на имунната система, когато тя не предлага достатъчно защити, които да ги спрат.

Рискови фактори

  • Контакт с влажна и топла среда на обществени места, като басейни, фитнес зали или душове.
  • При наличие на микроскопични наранявания на нокътя или нокътното легло, които човек с просто око не може да различи, гъбичките могат да проникнат в кожата.
  • Носенето на обувки или чорапи, чийто тъканен материал не позволява правилно дишане на краката;
  • Прекомерно изпотяване (хиперхидроза);
  • При хора със захарен диабет;
  • При наличие на деформации на ноктите, следствие на спортни травми.

Ако гъбичната инфекция е в начален стадий, прилагането на анти микотичен лекарствен продукт с широк спектър на действие във вид на лечебен лак за нокти може да е достатъчно, за да се постигне добро възстановяване.

Ако гъбичната инфекция е тежка, най-добре е да се консултирате с лекар специалист. В случаите, при които са засегнати повече от 3 нокътя, повече от две трети от нокътната плочка е променена или има наличие на предразполагащи фактори като диабет и нарушения на имунната система е необходимо да обсъдите с Вашия лекар прилагането на комбинация с допълнително орално медикаментозно лечение.