Лабиринт

В последните години броят на пациентите с онихомикоза се увеличава многократно. Една от причините е застаряването на населението в Европа. Инфекцията на нокътната плочка е не само медицински, но и естетически проблем. Нарушава се качеството на живот на пациентите.

Усложненията при онихомикозата могат да се предотвратят или да се ограничат щетите от тях, ако се познават рисковите фактори и се определи точния причинител за развитието на инфекцията. При заболяване от диабет онихомикозата води до навлизане на бактерии в организма и до вторична бактериална инфекция, а това може да доведе до гангрена и ампутация на крайник. Комбинацията на няколко рискови фактора увеличава риска от развитие на микотичното заболяване.

Най-честите предразполагащи фактори за онихомикоза са генетичната обремененост, напредването на възрастта, мъжкият пол, диабет, псориазис, рискови професии, травми, потискащи имунната система терапии, дерматити, злокачествени заболявания. В световен мащаб са засегнати между 2 и 8 процента от населението. Честотата на заболяването се увеличава след 60-годишна възраст.

Псориазисът е хронично заболяване – дерматоза, което засяга между 1 и 3 процента от хората. То предизвиква и развитие на онихомикоза. Високите нива на глюкоза са предпоставка за развитие на различни микотични, бактериални и други видове инфекции. Венозната недостатъчност също е една от причините за развитие на онихомикоза. Инфекцията е по-честа при хора, които имат болен роднина с това заболяване.

Спортистите по целия свят са хора, изложени на травми и инфекции. В световната литература обаче няма достатъчно данни, по които би могло да се съди за носителството на инфекциозен материал сред атлетите по всички континенти.Перманентно действащи рискови фактори в тази група са повишената влажност на ходилата, използването на общи бани и душове, чести травми на долните крайници с деформации на нокътната плочка (някои с предхождащо отпадане на нокти).

При оценяването на появата на микози, засягащи краката на футболисти с резултати при неспортуващи, се установява значима връзка по отношение на фамилната обремененост при спортистите. Травмите на долните крайници, които са ежедневие при футболистите, също е значим фактор за поява на онихомикоза.

Polinail® е първият водно-разтворим лечебен лак с патентно защитена ONY-TEC® технология. Благодарение на нея, активното вещество прониква в нокътя. Polinail® съдържа ciclopirox – противогъбичен (антимикотичен) лекарствен продукт с широк спектър на действие (дерматофити, дрожди, плесени). Polinail® е подходящ за самостоятелна и за комбинирана терапия.