Къде микозата атакува най-често и как да се предпазим

 

Микозата може да причини неудобни и устойчиви инфекции на кожата по цялото тяло. Всеки човек е застрашен да стане жертва на гъбичките предизвикващи микоза, особено в горещите дни на годината. Специалистите класифицират гъбичните инфекции като повърхностни и дълбоки. Първите са ендемични, т.е. те се появяват при благоприятни за растежа им условията на околната среда – топлина, влажност, слаба светлина и наличие на органична материя . Повърхностните микози, достигащи до кожата и ноктите,  обикновено не представляват голям риск за здравето. Това не означава, че не трябва да им се обръща внимание.  Те трябва да бъдат лекувани, защото влошават качеството на живот.

Местата, където микозата най-често атакува:

Скалпа: Този вид микоза е рядък при възрастни, но е силно заразен при деца. При него се образуват овални области на скалпа с опадане на косата, лющене на кожата и сърбеж. Изисква лечение с противогъбични медикаменти, приемани през устата в определени дози, назначени от дерматолог. Лечението отнема няколко месеца. Пърхотът не е микоза, но люспите кожа при него служат като храна за гъбичката Pityrosporum ovale.

Устата: гъбичката Candida albicans, която причинява кандидоза, обикновено засяга лигавиците. Инфекцията в устната кухина се среща често при бебета, като се получават бели, кремообразни плаки, много болезнени. Във вагиналния регион симптомите са сърбеж, парене и течение с бял или жълтеникав цвят.

Кожата: Микозата на плажа е популярното наименование на разноцветния лишей, причиняван от гъбичката  Malassezia furfur, естествен обитател на кожата. Въпреки името си,не само плажа е мястото, където може да се заразите с тази гъбичка. Редица фактори като топлината, влагата, повишеното изпотяване могат да провокират свръхразмножаването на гъбичката, предизвиквайки появата на петна по кожата вариращи от бял до кафяв цвят, особено различими при слънчев загар.

Под гърдите, мишниците, между пръстите: лезии с червеникав цвят, лющене и сърбеж обикновено са признаци на повърхностни кожни микози. Те се причиняват от огромно разнообразие от гъбички и достигат места, които задържат топлина и влажност.

Краката: Микозата, наречена крак на спортиста, обикновено предизвиква сърбеж и интензивно лющене на кожата, възпаление и мехури по стъпалата на краката и особено между пръстите им. Това може да направи път за бактериални инфекции.

Ноктите: В зависимост от типа гъбички, тази микоза може да се прояви със симптоми на удебеляване, деформация или промяна на цвета на ноктите. Понякога те стават крехки и се отделят от нокътното легло. Това е един от най-устойчивите видове микоза и изисква изключително дълъг период на лечение. Лека до умерена инфекция успешно се лекува с локални препарати под формата на лечебен лак за нокти. При по-тежки случаи се предписват и орални медикаменти.

Как да предотвратим заразяване

Да останеш по мокър бански през целия ден и да ходиш бос на обществени басейни и душове са навици, които правят кожата рай за гъбичките. При мъжете може да възникне микоза в областта на слабините. Жените страдат от кандидоза във вагиналния регион. Така че след къпането, добре изсушете тялото, особено гънките в областта под гърдите и между пръстите на краката.

Някои видове гъбички са естествени обитатели на човешкото тяло. Но ако започнат да се  размножават необичайно, нещата се усложняват. Това се случва не само когато условията на околната среда им го позволяват, но и при спад в имунната устойчивост.

В други случая на гъбични инфекции на кожата и ноктите, заразяването става след контакт с пода на замърсено помещение, с лични дрехи и хавлии на заразен човек или с нестерилизирани инструменти за маникюр.

Памукът е за предпочитане пред синтетичните материи. Естествените влакна дават възможност на кожата диша и не задържат потта. Те са най-подходящи за бельо и чорапи.Същото се отнася и за обувките. Избягвайте тези, които стягат прекалено ходилата и ги карат да се потят.  В идеалния случай не носете същата обувка в продължение на няколко последователни дни и я съхранявайте на проветриво място.

При работа в градината трябва да носят ръкавици, за да се избегне замърсяване от гъбички в почвата.