Краката – огледало за здравето!

Когато става въпрос за здравето ви, вероятно краката не са първото нещо, което се сещате да следите… А това е грешка, тъй като промяната в кожата и ноктите на краката издават редица симптоми за общото здраве на тялото. Ето за какво трябва да проверите следващият път, когато погледнете към краката си.

Ако забележите, че се окосмявате по-малко по краката и пръстите, не бързайте да се радвате. Сигурно си мислите, че рязката липса на косми по краката е страхотна новина, тъй като ще улесни живота ви и ще забравите за епилаторите и кола маската. Помислете пак обаче, защото изчезването на космите може да е сигнал за  сериозни проблеми с кръвообращението. Причината: сърцето не изпомпва достатъчно кръв до краката и в следствие тя не достига, за да поддържа растежа на косъма.

Ако получавате крампи толкова често, че започвате да свиквате с тях. Крампите са симптом, който не трябва да подминавате. Първоизточниците могат да не са причина за сериозна тревога – например недостиг на някои хранителни вещества. Усетите ли познатите свивания на мускула, добавете към дневното си меню храни, богати на магнезий, калций и калий.  Похапвайте бадеми, спанак, авокадо, банани и си осигурете редовен прием на вода. Зачестят ли симптомите обаче, може да става въпрос за по-сериозни като нарушена циркулация или увреждане на нервите. Ако подобрите менюто си и се хидратирате, но крампите продължават, ви съветваме да си запишете час при лекар.

Ако постоянната температура на краката ви е твърде ниска. Каквото и да правите, за да стоплите краката си, винаги ги чувствате замръзнали? Непрестанно студените крака са издайник за лошо кръвообращение, а дори и на хипотиреоидизъм. Какво стои зад сложното наименование? За съжаление редица лоши симптоми като необяснимо покачване на теглото, косопад, депресия, умора… Ако сте над 40, можете да живеете с нарушена функция на щитовидната жлеза без да подозирате. Забележите ли някой от тези признаци, консултацията с лекар е повече от препоръчителна.

Ако палецът ви уголеми размера си и е подут, наблюдавате зачервяване и  болка, не е нуна консултация, за да откриете нередност. Зад тези симптоми може да стои силен удар, продължително носене на неудобни обувки и т.н. В тези случаи става дума за травма или инфекция. В по-лошия случай говорим за последични симптоми от артрит и подагра.

Ако краката ви са изтръпнали, не неглижирайте проблема. Усещате ли подобно мравучкане, имате парестезия – медицинското наименование за изтръпнали крака. Не се плашете, не всички парестезии са страшни – някои са предизвикани от  неудобна поза на спане, удар на пръстите, неправилно седене или неудобни обувки. Пушенето или системно прекалявате с алкохола също се отразява върху изтръпването на краката. Острата парестезия обаче може да е причинена от разстройства на нервната система. Хроничната парестезия пък засяга също сериозни заболявания като артрит, диабет или проблеми с щитовидната жлеза. Най-важното е да не предприемате самолечение, а да се обърнете към вашия лекар.

Ако цветът на ноктите на краката се промени. Той е сериозен индикатор и съществуват редица обяснения за това в зависимост от начина на живот. Ако по ноктите си виждате жълт цвят, това може да е следствие от непрестанното слагане на лак, особено ако не е качествен. Ако обаче промяната в цвета е придружена с лесна чупливост и удебеляване на засегнатите нокти, тогава става дума за гъбична инфекция.  

Polinail е лечебен лак за нокти, който, благодарение на своята ONY-TEC® технология, позволява дълбоко проникване на активната съставка в нокътя. Необходимо е да се знае, че лекуването на ноктите от гъбички е дълъг процес – нужни са около 6 месеца за ноктите на ръцете и 9-12 месеца за ноктите на краката. Повече за продукта прочетете тук: http://polinail.bg/.