Кога лечението на гъбички по ноктите завършва неуспешно?

Самото споменаване на гъбички по ноктите, ни кара да настръхнем. Ако знаем и как изглежда нокътя при появата им, неприятното усещане се удвоява. Истината е, че става дума не само за естетически, но най-вече за здравословен проблем. Съответно неправилното лечение на тази инфекция може да доведе до загуба на нокътя, а това значи само едно – болка! За съжаление никой не е застрахован, случва се дори на тези, които обръщат особено внимание на хигиената и грижата за здравето.

Бързото разпознаване на симптомите и прилагането на адекватно лечение, предписано от дерматолог, е сигурният начин да се постигне трайно оздравяване в разумни срокове, без да се натъкнем на често срещаното „завръщане на неканените гости“. Така стигаме до основния въпрос: Кои са причините за неуспешно лечение на гъбички по ноктите?

Устойчивостта на гъбичките по ноктите

Първата причина, която води до неуспешен край на лечението е свързана с факта, че те са изключително резистентни. Достатъчно е само да споменем, че учени са открили плесени, подобни на гъбички по ноктите върху египетски мумии, които са оживели в продължение на 3 хил. години. Тази тяхна резистентност е очевидно пословична! Точно затова, ако трябва да се борим с тях, е нужно да се въоръжим с много търпение и да не се предаваме.

Неправилна или прекалено кратка терапия

След като изтъкнахме колко устойчиви са този тип гъбички, трябва да подчертаем, че успешното им премахване е възможно, само ако следваме много стриктно предписаната от лекаря терапия. Обикновено става дума за локална терапия с подходящи лакове за нокти, която продължава приблизително година. Тези лакове съдържат антигъбична съставка, която обаче сама по себе си не е достатъчна. За да бъде лечението ефективно, антигъбичната съставка трябва да бъде пренесена в дълбочина на нокътя, чрез специална технология. Такава е например новооткритата ONY-TEC® технология.

Когато заразата е в по-напреднал стадии е възможно заедно с локалната терапия да се наложи и провеждане на лечебен курс с медикаменти за орален прием.

В случай, че терапията бъде нередовно прилагана или прекратена в срок преди предвидения, крайният резултат е завръщане и дори разрастване на колониите от гъбички по ноктите. И ето, че разсеяността или непостоянството могат да се превърнат в най-големия ни враг, тъй като прекъсването, особено на антибиотична терапия, води до селектиране на онези гъбички по ноктите, които са най-устойчиви на антибиотици. Така при едно последващо лечение с антибиотик ще имаме много по-малък шанс да се справим с тях.

Неадекватно лечение

Понякога неподходящото лечение, претендиращо моментални резултати, може да се окаже причина за завръщането на гъбичките по ноктите. Такива са някои видове лакове, които съдържат съставка, действаща срещу инфекцията, но за съжаление единствено върху горния слой на нокътя, без да проникне между пластовете на нокътя.

Навици и хигиена

Много е важно, след като сме се справили с инфекцията по ноктите да продължим да обръщаме внимание на хигиената на стъпалата на краката, те не трябва да остават запотени в обувките или чорапите, нужно е да се мият често, след което да се подсушат много добре с чиста кърпа. Препоръчителна е и употребата на антибактериални и антимикотични пудри за крака като превантивна мярка. Добре е във всеки удобен момент, стъпалата ни да се проветряват, независимо дали е лято или зима.

Предразположение на организма

За съжаление някои хора, независимо от това колко са упорити и стриктни относно личната хигиена, често се сблъскват с нова и нова поява на гъбички по ноктите. Обикновено става дума за хора, страдащи от хронични болести, като диабет, псориазис и други заболявания, засягащи имунната система на организма. 10% от хората с подобни здравословни проблеми могат да се заразят от гъбична инфекция по ноктите.

И при тези случаи най-правилната стратегия е да не се отдаваме на отчаянието и да продължим търпеливо и настоятелно да се борим срещу неприятеля.