Как да се справим с тесните обувки?

Тесните обувки не са само проблем, свързан с неудобството, но и със здравето. Рядко осъзнаваме, че притискането на нокътната плочка крие и опасности, освен болка, и се успокояваме като събуем тесните обувки и раздвижим пръстите с облекчение.

Това, което не виждаме… Ние си обещаваме, че вече няма да си купуваме толкова тесни обувки, а в същото време микроскопични плесени, дрожди и гъбички намират улеснен достъп до ноктите ни и се загнездват там.

Тесните обувки притискат както кожата около нокътя, така и самия него. При по-тежки случаи може да се стигне до врязване на нокътя в кожата, деформация, възпаление и дори отлепване. Всичко това се дължи на факта, чезатворените обувки са предпоставка за образуване на влага. Доказано е, че механичните травми на ноктите на ръцете не са фактор за възникване на онихомикоза, защото те се поддържат сравнително сухи.

Внимание още в магазина. Още преди да купим желания чифт обувки е желателно да си зададем въпроса дали усещаме облекчение при събуване. Това е един добър начин да разберем още в магазина дали обувките няма да ни причинят евентуални бъдещи проблеми. Ако все пак много държим на покупката, не е зле да се информираме за правото на замяна. У дома преди да отлепим лепенките и да хвърлим касовата бележка, може да се поразходим по-дълго (около час, два), за да установим дали болката не е по-голяма от очакваното.

Съвети след покупка на тесни обувки. Ако тесните обувки вече са официално наши и няма какво да направим, остава единствено вариантът да се опитаме да ги разширим. Не всички обувки се поддават на разширяване и затова трябва да бъдем внимателни. Добър резултат се постига при обувките от естествена кожа и донякъде при тези от плат. При изкуствената, освен че може да си изгубим времето, не е изключено и да повредим повърхността на обувките, която да се нацепи и олющи.

Ако имаме добър обущар наблизо, може да се доверим на него, защото разполага с професионални машини и знае как да третира правилно кожата. Ако все пак решим да се справим сами, трябва да помислим кой от извесните методи за разширяване на обувки е най-щадящ тяхната материя и няма опасност да ги увреди.

Един често ползван трик е поставянето на мокра хартия в обувките. Тук рискът е да не прекалим и да не оставим петна. Това по-често се случва когато се ползва спирт, вместо вода. Друг начин е да сложим дебели чорапи преди да обуем обувките и да ги затоплим със сешоар. При тази процедура кожата трябва да е добре намазана с подходящ препарат или мас, за да се предотврати напукване.

Други два способа, които разчитат на механичното разтягане, в което нашето участие е минимално, са тези с лед и пшеница. При първия в обувките се слагат пликчета за замразяване. Пълнят се с вода, така че пличкето да изпълни плътно всички кухини. Прави се възел и обувката се слага във фризера за 4-5 часа. При преминаване от течно в твърдо агрегатно състояние водата увеличава обема си като по този начин създава натиск върху заобикалящата я кожа – такъв, какъвто трудно бихме постигнали с хартия или за толкова дълго. Вторият начин разчита на същия принцип, но се ползва пшеница вместо лед. Тя се поставя в чорап и плик и се налива вода. Оставя се за няколко часа зърната да се напоят и да увеличат обема си като с това да упражнят натиск върху кожата на обувката.

Тези методи могат да бъдат изпробвани, но ако вече сме потърпевши от тесните обувки и е налице онохомикоза е нужно да се вземат намременни мерки. Polinail® е лечебен лак с патентована ONY-TEC® технология, която осигурява висока пенетрация на активната съставка. Лесен е за употреба, водноразтворим, без миризма и подобрява растежа на ноктите. Прилага се веднъж дневно, вечер преди лягане, в продължение на поне 6 месеца за ноктите на ръцете и между 9-12 месеца при гъбички по ноктите на краката. Повече за продукта:http://polinail.bg/?page_id=29