Как да поддържаме ноктите на краката здрави и красиви?

Не ви ли се струва, че януари бе едва вчера? Времето си минава, а пролетта и лятото са все по-близо до нас. С тях – сандалите и отворените летни обувки. Докато зимата краката ни са затворени в ботуши и не мислим много много за техния външен вид, лятото това става задължително.

Красивите нокти на краката и нежната кожа на ходилата не се постигат от веднъж, а се поддържат редовно до постигане на най-добри резултати. Започнете от сега, като огледате добре ноктите си. Виждате ли деформации или изменения на цвета по тях? Ако забелязвате зачервяване по кожата, придружено с нацепване и силен сърбеж, а нокътната ви плочка е изменила цвета си към тъмен неестествен оттенък или жълто и е станала ронлива, това значи че страдате от онихомикоза или иначе казано, гъбички по ноктите. Лек за това има, но превенцията и поддръжката на добра хигиена са много по-важни за преборването и ограничаването на заразата.

Правило номер 1 е никога да не ползвате чужди обувки, пантофи, чехли или чорапи. Това е най-лесният начин да се заразите с гъбичните спори. Не ходете боси по килими, пода на обществени басейни, фитнес зали или сауни.

След баня подсушавайте много добре краката си, особено между пръстите със духа и чиста кърпа. Смяната на кърпата и прането ѝ на висок градус е задължително за ограничаването на гъбичната инфекцията.

Избягвайте да ползвате чужда нокторезачка или пила за нокти. Голям процент от заразите започват именно така. Ако правите педикюра си в салон, винаги избирайте салон с добра оценка на хигиената.

През зимата, избирайте памучни чорапи, които няма да запарват стъпалата ви през зимата, когато носим заворени обувки. Сменяйте ги всеки ден и ги перете на висока температура.Също така, проветрявайте обувките си след носене, защото влагата от стъпалата се пропива в тяхната повърхност и отнема време да изсъхне.

Избирайте обувките си с внимание, все пак вие ще ги носите. Нека те са ви идеално по мярка, направени от естествени материи и проветливи. Те трябва непременно да са удобни, защото получаването на наранявания по стъпалата и ноктите може да активира гъбична инфекция.

Бъдете сигурни, че спазвате тези хигиенни правила. Въпреки че те са неизменно важни, за красотата на вашите крака е са нужни редовни процедури и педикюр. Ако правите това в салон, уверете се, че той спазва отлична хигиена.

Това е една процедура, която лесно може да се направи и у дома. За целта, ще трябва да отделите време за себе си и да обърнете внимание на краката си.

Първа стъпка ще бъде накисването им в леген с топла вода и ароматни соли или етерични масла. Ако имате гъбички по ноктите, добре е да използвате масло от чаено дърво, лавандула, карамфил, риган или кедър. След накисването, подсушете добре краката си.

Продължете с ексфолирането на стъпалата с пила или пемза. Нанесете маска за стъпала след това и се отпуснете за няколко минути. Изплакнете я и отново подсушете краката старателно. Намажете ги със специален омектояващ крем за стъпала.

Започнете с оформянето на ноктите. Използвайте лични инструменти за педикюр. Ако ноктите ви имат нужда от изрязване, изрежете ги с права нокторезачка, като запазете правоъгълна форма на ноктите. Изрязването им в овална или друга форма, може да предизвика врастване на ъгълчетата на ноктите. Изпилете ги, за да бъдат гладки. Ако страдате от гъбички, консултирайте се с дерматолог, преди да полирате нокътната плочка.

Нанесете омекотяващо масло по кожичките на ноктите. Като използвате специален инструмент, избутайте ги старателно надолу. Ако има кожички, които се нуждаят от изрязване, направете го, но внимателно – това е бариерата на нокътя, която го пази от навлизането на бактерии. Разраняването или нейното премахване може да доведе до инфекции и деформация на нокътя.

Преди да започнете с лакирането на ноктите, премахнете маслото за кожички с памук, напоен с лакочистител. Това ще ви осигури перфектно суха повърхност, която ще задържи отлично лака. Нанесете подходяща база за лак за нокти, след което 2 слоя от избрания от вас цветен лак. Завършете с бързосъхнещ топ лак за нокти.

Правете педикюр поне веднъж месечно, а през останалото време спазвайте стриктно хигиенните правила за здрави и красиви нокти. Онихомикозата е често срещана инфекция, която се предава лесно. Ако забележите нейните белези – сърбеж, зачервяване, цепене на кожата, промяна в цвета на ноктите и тяхното цепене, вземете мерки бързо. Лечебният лак Polinail® е практично решение за локална терапия – той се нанася веднъж дневно на чист сух нокът и се отмива само с вода, без нужда от разтворители или изпилване.  Неговата уникална формула е със специалната технология ONY-TEC ®, която осигурява дълбока пенетрация на активната съставка Циклопирокс, която достига до гъбичките и се бори с тях. Polinail®  заздравява ноктите и засилва тяхното лечение, докато ги лекува. Бъдете търпеливи – за израстването на здрав нокът са нужни поне 6 месеца. Нанасяйте лечебния лак Polinail® редовно всеки ден по веднъж на сухи и чисти нокти, за предпочитане вечерта преди лягане. Не прекъсвайте лечението и бъдете постоянни.