Здрави нокти. Златни правила за подрязване и пилене на ноктите

Ноктите защитават горната част на пръстите на краката и ръцете и въпреки, че заемат съвсем малка част от повърхността на човешкото тяло, е нужно да се грижим за тях с постоянство и особено внимание. Поддържането на здрави нокти е важно както от функционална, така и от хигиенична и естетична гледна точка. Вярно, че някои естетисти създават истински творения на изкуството върху малката нокътна плочка, но да речем че и с по-малко умения, но с повече постоянство можем да се похвалим с добре поддържани и будещи естетическа наслада нокти. Това важи както за жените, така и за мъжете.

Защо е важно да се подрязват ноктите навреме?

Подрязването на ноктите на ръцете и краката стои в  основната на грижата за тях. Прекалено дългите нокти освен, че не изглеждат естетически добре, могат да се превърнат много лесно в източник на бактерии и микроорганизми, които дават началото на едно сериозно и упорито заболяване на ноктите –  онихомикоза. Освен това неадекватната дължина на ноктите на краката може да доведе и до изключително болезненото врастване на нокътя. Дългите нокти на краката често се превръщат в причина за болезнено усещане от натиска на обувките. Този натиск освен болка води до нарушаване структурата на самия нокът.

Преди да хванете нокторезачката или ножичката за нокти

Най-подходящ момент за подрязване на ноктите както на ръцете, така и на краката е след баня. След душ или вана ноктите стават по-меки, режат се по-лесно, без да се начупват. Ако все пак предпочитате да режете ноктите, без да се съобразявате с времето за баня, накиснете ноктите на ръцете или краката в топла вода за около 5-10 минути. След като сте изрязали ноктите, загладете нежно с пила за нокти.

Подходящи инструменти за подрязване на ноктите

Предпочитан инструмент за подрязване на ноктите е нокторезачката. Благодарение на нея успяваме да следваме хоризонтално подрязване на ноктите, като рискът от прекалено заобляне на краищата намалява. Нокторезачката е по-добрият избор и при подрязване на по-твърди нокти, каквито са на ноктите на краката. Проблемно се оказва подрязването на ноктите с нокторезачка, когато ноктите са прекалено дълги. При дълги нокти нокторезачката започва да „дъвчи“ ноктите и рязането им става болезнено, може да предизвика и чупене. До подобен резултат се стига, ако нокторезачката или ножичката не са добре подострени.

Универсалната ножичка за маникюр е за предпочитане, когато желаете да постигнете съвършенство при извивката на нокътя. Задължително след подрязване на ноктите трябва да се ползва пила, която да заглади неравните места на нокътя.

Не прекалявайте с подрязването на ноктите на ръцете и краката, тъй като оголването на пръста под нокътя може да бъде особено болезнено, а при краката да предизвика споменатото вече врастване на нокътя.

Как да пилим правилно ноктите

За по-лесната обработка на ноктите може да се използва памук, напоен в разтвор от зехтин и лимон. Съществуват и специално създадени козметични масла или олио за нокти, които подхранват и омекотяват нокътя преди пилене. Важно е пиленето на ноктите да се извършва в една посока – отляво надясно или обратно, както ви е по-удобно. Пилата в никакъв случай не трябва се движи едновременно в двете посоки. Пилата трябва да „гали“ ноктите, а не да ги стърже. След придобиване на желаната форма с помощта на пила, е добре ноктите отново да се намажат с разтвора от зехтин и сок от лимон.

Грижата за ръцете също влияе върху здравето на ноктите

След като приключите с подрязването и пиленето на ноктите, масажирайте с подходящ крем ръцете си, като извършвате леко въртеливи движения от китките към ноктите на ръцете. Подобен масаж подобрява кръвообръщението в пръстите на ръцете и благоприятства растежа на ноктите.